Societat Catalana de Micologia

La Societat Catalana de Micologia fou fundada en 1973 per uns quants naturalistes, en part universitaris, interessats en el grup dels bolets i influits pels treballs de Font i Quer, Codina, Malençon, Bertault,etc., que es reunien cada setmana al Departament de Botànica de la Facultat de Biologia, UB, i freqüentaven cursets, excursions i exposicions organitzats pel mateix Departament, en col·laboració amb l’Institut Botànic de Barcelona, en aquella època tamb‚ dirigit per Oriol de Bolós, que fou nomenat Soci Honorífic. El grup inicial de 75 fundadors ha anat augmentant fins als 300 socis.

La SCM es reuneix setmanalment a la Facultat de Farmàcia, UB, per comentar les recol·leccions i fotografies de fongs fetes pels socis, però disposa tamb‚ d’un local social, on es realitzen reunions, conferències,cursets d’iniciació, assemblees i altres activitats. La seva adreça és: Societat Catalana de Micologia. Carrer de la Marina, 94 1r 4a; 08018 Barcelona

El president actual és Josep Girbal; el vicepresident, Xavier Llimona, i el secretari, Antoni Duran, amb el qual es pot contactar pel telèfon: 934 234 378 i per l’adreça electrònica:Scm@micocat.org

La SCM organitza també excursions per a principiants, exploracions micològiques, i col·labora en nombroses exposicions i cursets sobre bolets. Si bé l’aspecte lúdic de la micologia hi és cultivat, ha estat possible que un bon grup de socis atenyin un notable nivell científic, que els permet fer una notable aportació al coneixement dels Bolets de Catalunya, i col·laborar en el projecte Biodiversitat dels Fongs de Catalunya de l’Institut d’Estudis Catalans. Els micòlegs de camp procedents de l’àmbit acadèmic també hi estan integrats.

Bona part dels resultats d’aquesta recerca es publiquen anualment a la Revista Catalana de Micologia, que s’envia a tots els socis i, a més, és intercanviada amb un gran nombre de revistes de micologia de tot el món. Producte d’aquest intercanvi és una de les millors hemeroteques catalanes micològiques. S’allotja al local social, i es pot consultar els dimarts de 6 a 9 del vespre.

Però la publicació més coneguda de la SCM és la col·lecció Bolets de Catalunya. Cada una de les seves carpetes conté 50 fitxes, cada una amb una fotografia de gran qualitat d’una espècie de fong, en el seu ambient natural, a l’anvers, i una descripció al revers. Se n’han publicat 18 números, que cobreixen un total de 900 espècies. El xix ja és en preparació.

Un cop acceptada com a entitat adherida de la ICHN, es veu possible, si hi ha prou interès, la creació d’un grup de treball de Liquenologia.