Rànquing web de repositoris del món

Internetlab

El Rànquing Web de Repositoris del Món és una iniciativa del Laboratorio de Cibermetria del CSIC, que es dedica a l’anàlisi quantitatiu de la informació electrònica que circula per Internet, concretament aquella relacionada amb el procés de generació i comunicació acadèmica del coneixement científic.

El Rànquing Web de Repositoris del Món és una eina que mesura l’activitat i visibilitat dels repositoris web com a indicador de l’impacte i prestigi d’aquests. Es té en compte no només el volum d’informació disponible, sinó també la seva visibilitat i impacte a través del número d’enllaços externs que les pàgines reben d’altres.

La nova edició de gener de 2010 incorpora més repositoris i té en compte els fitxers en format Microsoft Excel en el càlcul de fitxers extrets de Google i Yahoo. La novetat principal és la publicació d’uns consells dirigits a científics, acadèmics i investigadors (els principals usuaris d’aquests repositoris) per tal de facilitar la cita bibliogràfica dels articles a text complet dipositats, de manera que la URL del text complet sigui incorporada a la cita bibliogràfica. Això requereix l’ús de direccions URL més simples i informatives, reduint la longitud d’aquestes i assegurant la identificació institucional, i si és possible, l’autor i l’any de publicació.

Com en l’edició anterior, s’han publicat dos rànquings globals, un que cobreix tots els repositoris (Top Repositorios) i un altre que està enfocat només a repositoris institucionals (Top Institucionales).

Els resultats continuen mostrant la importància dels grans repositoris temàtics com Arxiv.org, CiteSeerX o RePEc, però també d’alguns repositoris institucionals espanyols que comencen a sobresortir com UPCommons de la Universitat Politècnica de Barcelona (posició 24), el Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona (posició 31) i Digital CSIC (posició 43).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter