La ciència en la història dels Països Catalans: Volum III, De l’inici de la industrialització a l’època actual

DocumentL’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de València (UV) han editat el tercer i últim volum de l’obra La ciència en la història dels Països Catalans, titulat De l’inici de la industrialització a l’època actual. El llibre, que ha estat guardonat recentment amb el Premi de la Crítica Serra d’Or en la categoria de recerca, l’ha dirigit l’arabista Joan Vernet i el microbiòleg Ramon Parés, membres de l’IEC.

La primera part de l’obra, «La industrialització», tracta dels canvis en la sanitat, la navegació al segle XIX, els inicis del vapor i el ferrocarril a Catalunya, i els professionals de la química de l’època, entre altres temes. La segona part, «Del Noucentisme a la Guerra Civil», aborda el període comprès entre el Noucentisme i la Guerra Civil, i explica la ciència en el canvi de segle, les relacions entre la ciència i l’església, el naixement de l’estudi de la física, les noves ciències naturals, la recerca matemàtica, la renovació de les institucions científiques i, finalment, la Guerra Civil i l’exili.

En la redacció del llibre hi han participat més de cinquanta experts. El consell editor que l’ha coordinat està format per Josep M. Camarasa, biòleg i assessor científic de l’IEC; Víctor Navarro, catedràtic d’Història de la Ciència de la UV; el físic Antoni Roca i Rosell; Vicent Ll. Salavert, de la UV, i Julio Samsó, de la Universitat de Barcelona (UB).

El document s’ha presentat el 17 de juny a la seu de l’IEC i l’acte ha estat presidit per Joandomènec Ros, vicepresident de l’IEC. El llibre també es va presentar el dilluns passat a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter