Segons l’Informe COTEC 2010, la crisi econòmica no atura el creixement en la inversió d’R+D+I

La Fundación Cotec para la Innovación Tecnológica va presentar el 22 de juny el Informe 2010 de Tecnología e Innovación en España, que indica que la despesa total en R+D durant l’any 2008 va ser d’un 1,35% del PIB. Aquesta xifra va créixer respecte l’any anterior, fet que reflecteix un augment de la inversió, tot i la crisi econòmica actual. En aquest context, es destaca la inversió de Catalunya, que es posiciona en quart lloc amb un percentatge invertit de l’1,61%.

Quant als percentatges regionals, la despesa d’R+D a la Comunitat de Madrid va ser del 2%, al País Basc de l’1,96 %, a Navarra de l’1,92 %, a Catalunya de l’1,61%, al País Valencià de l’1,05% i a les Illes Balears del 0,35%. Pel que fa als recursos humans, al voltant de 216.000 persones van desenvolupar tasques d’R+D+I (en Equivalència a Jornada Completa, EJC), d’entre aquestes, el 60% eren investigadors. D’aquest percentatge d’investigadors, un 47% es va dedicar a l’ensenyament superior, un 36% a l’empresa i un 17 % a l’Administració Pública; l’empresa és el sector que va presentar un creixement superior de personal, seguit pel de l’Administració pública.

La producció científica també va augmentar durant el 2008. En aquest any es van produir el 3,25% de les publicacions internacionals de qualitat, fet que col·loca a Espanya en la novena posició mundial. En l’àmbit català, es destaca la concentració important de la producció científica a Catalunya del 21,5%. El creixement també es va veure en la producció de patents, que va créixer en un 11% en l’àmbit nacional, i un 16% en l’europeu. Catalunya va obtenir una ràtio superior a 100 sol·licituds de patents per milió d’habitants, i les Illes Balears van mostrar un increment interanual de les sol·licituds superior al 20%.

L’informe Cotec habitualment inclou un índex d’opinió sobre els problemes i les tendències en l’evolució del sistema espanyol d’innovació. En aquesta edició 2010, els experts consideren que els recursos financers i humans que s’inverteixen en innovació a les empreses són escassos, i així mateix, manca una cultura de finançament de la innovació.

Cal tenir present que la innovació espanyola es troba en un moment de crisi delicat. Tot i que els indicadors del 2008 van créixer entre un 10 i un 20% anual, les dades del 2009 reflectiran la realitat dels efectes de la crisi econòmica. En aquest sentit, l’Instituto Nacional de Estadística (INE) ha avançat algunes dades que reflecteixen un descens en la despesa d’R+D. Per exemple, hi ha empreses que l’han disminuït un 8,8%, com a conseqüència d’haver reduït les inversions un 40%, si bé el nombre de persones dedicades a l’R+D hauria crescut un 3%.

El document sencer es pot consultar al lloc web de la Fundación Cotec, o bé, a l’apartat de Context del portal web MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter