Enquestes sobre ciència i tecnologia a Espanya

Dues enquestes de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) revelen resultats destacables pel que fa a la taxa d’ocupació dels investigadors espanyols i l’augment de l’interès social per la ciència i la tecnologia.

L’INE ha publicat els resultats de la segona edició de l’Encuesta sobre Recursos Humanos en Ciencia y Tecnologia (any 2009), que té l’objectiu de quantificar el nivell dels investigadors de l’Estat espanyol, l’activitat professional que desenvolupen i la seva mobilitat nacional i internacional.

Les Ciències Naturals són el camp d’estudi en què s’han doctorat més investigadors (33,3%), seguit de les Ciències Mèdiques (20,9%) i les Ciències Socials (20,1%). A més, el 96,1% dels doctors es troben en situació de treballadors en actiu el 31 de desembre de 2009 i el 58,6% realitza activitats d’investigació, motivats majoritàriament per ser un “Treball creatiu i innovador” (74,19%) i per “El pur interès de la recerca i el coneixement” (68,57%). A la vegada, el 55,5% dels doctors són homes i el 44,5% són dones. L’edat mitjana per doctorar-se és de 35 anys per als homes i de 33 per a les dones.

D’altra banda, la FECYT ha publicat els primers resultats de la cinquena edició de l’Enquesta Nacional de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia, que pretén quantificar la percepció de la ciència i la tecnologia per part de la societat espanyola, i servir d’eina d’avaluació de les polítiques públiques en ciència i tecnologia. Aquesta enquesta, realitzada entre maig i juliol de 2010, constata que l’interès espontani de la població per la ciència ha crescut un 36% des de l’any 2008, passant del 9,6% al 13,1% actual. A més, un 77% de la població espanyola és partidària d’augmentar o mantenir els pressupostos d’R+D en un context de reducció de la despesa pública, i considera que la salut és una àrea prioritària. A més a més, els metges, juntament amb els científics, són els professionals més ben valorats d’aquesta àrea.

Per a més informació sobre recursos humans en ciència i tecnologia, podeu consultar els informes i documents disponibles a l’apartat Recursos Humans del portal web MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter