Balanç dels projectes d’investigació fonamental del MICINN (2004-2009)

MICINN

Les convocatòries de projectes d’investigació fonamental no orientada del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN) financen treballs experimentals o teòrics de 2-3 anys per obtenir nous coneixements científics. L’actualització dels informes corresponents del portal MERIDIÀ (apartat de Recursos Econòmics) permet concloure que, en el sexenni 2004-2009, els Països Catalans han obtingut 6.631 projectes amb un subvenció global de 771,9 milions d’euros (M€). Aquestes xifres suposen un terç del global espanyol, en concret un 33,0% del nombre de projectes i un 34,9% dels imports atorgats.

Quines són les dades estatals de les convocatòries? Des de l’inici del Plan Nacional de I+D+I (2004-2007) fins a la darrera resolució publicada (2009), les convocatòries anuals de projectes d’investigació fonamental no orientada han finançat 20.064 projectes a Espanya, per un import total de 2.212,6 M€. L’execució d’aquestes recerques s’ha desenvolupat sobretot a les universitats (75,3% de les concessions) i als instituts i centres públics d’investigació (20,0%).

Quin paper hi juguen els territoris de llengua i cultura catalanes? En el sexenni 2004-2009 tots creixen en nombre de projectes, subvencions concedides i tant per cent estatal, excepte en el cas del País Valencià que baixa lleugerament en relació al total espanyol. Així, els diferents territoris registren les següents xifres globals:

 • Catalunya: 4.342 projectes (21,6% estatal) i 523,0 M€ (23,6%).
 • Illes Balears: 221 projectes (1,1%) i 22,1 M€ (1,0%).
 • País Valencià: 2.068 projectes (10,3%) i 226,8 M€ (10,3%).

Quines són les fortaleses del nostre sistema de recerca? L’anàlisi de les dades per àrees temàtiques permet determinar que els Països Catalans obtenen un major percentatge estatal, en nombre de projectes, en els següents programes:

 • Tecnologia electrònica i comunicacions (38,4%).
 • Biomedicina (37,3%).
 • Biologia fonamental (37,2%).
 • Disseny i producció industrial (36,8%).
 • Ciències i tecnologies mediambientals (36,1%).

Al contrari, els territoris catalans registren els pitjors indicadors en els programes de:

 • Materials (25,1%).
 • Matemàtiques (26,9%).
 • Recursos i Tecnologies Agroalimentàries (29,5%).

Malauradament, els organismes competents no publiquen aquestes dades de forma completa i precisa, fet que dificulta molt la seva recollida i anàlisi. Per a més informació, podeu consultar el lloc web del MICINN i els dos informes disponibles a l’apartat de Recursos Econòmics de MERIDIÀ. També podeu consultar el servei de Cerca per paraula clau per ampliar la informació sobre els projectes catalans, balears i valencians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter