Indicadors bibliomètrics de l’activitat científica de Catalunya (Scopus, 2003‐2008)

S’ha publicat l’informe Indicadors bibliomètrics de l’activitat científica de Catalunya (Scopus, 20032008), un projecte conjunt del Grup de Recerca SCImago, l’Institut de Polítiques i Béns Públics del Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). L’estudi conté dades bibliomètriques sobre publicacions científiques extretes de la base de dades Scopus d’Elsevier, que són indicadors clau sobre el sistema de producció científica. L’estudi se centra en les dades de Catalunya, però es mostren comparatives amb altres autonomies, amb el global d’Espanya i amb la resta del món. També s’inclouen rànquings de les entitats de recerca (centres de recerca, universitats i institucions sanitàries catalanes) per volum de producció.

Les principals conclusions de l’estudi són:

  • Catalunya ocupa el segon lloc per producció de publicacions científiques, per darrera de la comunitat de Madrid, i contribueix amb el 26,6% del total de la producció espanyola (2003-2008).
  • El ritme de creixement de la producció de Catalunya és sostingut i s’incrementa en tot el període d’estudi, tant respecte d’Espanya com del món.
  • A Catalunya hi ha una gran diversitat de disciplines en les quals publiquen els investigadors:  s’observa un augment desproporcionat de la medicina respecte les altres disciplines, mentre que les enginyeries presenten un dèficit notable (també a Espanya) en comparació a l’activitat mundial.
  • Catalunya col·labora amb equips dels Estats Units i de la Unió Europea,  i aquest fet contribueix a l’augment de la qualitat i visibilitat dels treballs.
  • Catalunya encapçala, seguida de les Illes Balears, i amb el País Valencià en cinquena posició, el rànquing de les comunitats espanyoles en termes de l’impacte científic internacional com a indicador de qualitat de la seva recerca.

La síntesi d’aquest informe es pot consultar al repositori institucional de la UOC i a l’apartat Publicacions del portal web MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter