Descens de la despesa en innovació empresarial

INE

L’Instituto Nacional de Estadística (INE) elabora anualment l’”Encuesta sobre Innovación en las Empresas”. Els resultats definitius de l’any 2009 posen en evidència un descens del 11,5% en la despesa en innovació tecnològica a Espanya (17.637 milions d’euros, M€), fenomen que també es reprodueix als territoris de llengua i cultura catalanes. Ara bé, Catalunya manté la segona posició a Espanya i registra un descens inferior a la mitjana estatal.

L’enquesta anual de l’INE té l’objectiu de proporcionar informació detallada sobre les activitats empresarials d’innovació: R+D interna o externa; adquisició de maquinària i equip; adquisició d’altres coneixements externs; formació; comercialització; i, per últim, disseny, altres preparatius per la producció i/o distribució. Les dues primeres activitats suposen, respectivament, el 55,8% i el 30,1% de la despesa en innovació tecnològica.

Els sectors que representen un major percentatge del total estatal de la despesa en innovació tecnològica són les empreses de Telecomunicacions (11,9%), Serveis d’R+D (9,5%) i Transports i Emmagatzematge (9,2%).

Les comunitats autònomes amb més despesa en innovació tecnològica l’any 2009 són Madrid (38,8% del total), Catalunya (19,8%) i País Basc (10,1%). Per la seva banda, el País Valencià suposa el 4,8% del total estatal i les Illes Balears, el 0,31%. Ara bé, en general la taxa de creixement de la despesa ha estat negativa respecte a l’any 2008:

  • Espanya (17.637 M€, -11,5% de taxa de creixement)
  • Catalunya (3.494,9 M€, -7,6%)
  • País Valencià (840,95 milions €, -28,8%)
  • Illes Balears (54,92 milions €, -31,0%)

En relació a la mida de les empreses, les organitzacions amb menys de 250 treballadors executen el 40,1% i 44,6% de la despesa en innovació tecnològica a Espanya i a Catalunya. L’escenari és totalment diferent al País Valencià (79,4%) i a les Illes Balears (70,9%), territoris on les petites i mitjanes empreses realitzen la major part de la despesa.

El nombre d’empreses espanyoles amb activitats d’innovació tecnològica van ser de 39.043 (20,5%) en el trienni 2007-2009. Per la seva banda, Catalunya (8.599 empreses, 23,6%) i el País Valencià (4.400 empreses, 20,9%) se situen per sobre del percentatge estatal, però clarament per sota de les comunitats capdavanteres: El País Basc (28,6%), La Rioja (27,8%) i Navarra (25,5%). Finalment, les Illes Balears ocupen la darrera posició estatal (691 empreses, 14,2%).

Per obtenir informació detallada sobre les activitats d’innovació empresarial, podeu consultar les estadístiques del lloc web de l’INE. A més, properament, s’actualitzaran els informes relacionats amb el tema, a l’apartat Context del portal web MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter