Lliure accés a la recerca finançada per la UE

La Comissió Europea (CE) ha posat en marxa l’Open Access Infrastructure for Research in Europe (OpenAIRE) amb la finalitat de promoure la política d’accés obert a la producció científica del nostre continent. La infraestructura està situada físicament a la Universitat de Gant (Bèlgica).

OpenAIRE neix amb l’objectiu d’apropar a tots els ciutadans de la Unió Europea (UE) el coneixement generat per la recerca finançada per fons públics. D’aquesta manera, investigadors, empreses i ciutadans podran accedir de manera lliure i gratuïta als documents científics publicats per investigadors que hagin rebut finançament del 7è Programa Marc i del Consell Europeu de Recerca (ERC). El projecte es basa en el portal OpenAIRE i en una xarxa de centres regionals i nacionals en 27 països europeus, que oferiran suport als investigadors per tal de donar accés en línia als seus articles.

En l’actualitat, dels 2,5 milions de documents científics publicats cada any en 25.000 revistes i actes de congressos revisades per experts, només entre un 15%  i un 20% es troben disponibles en dipòsits oberts o en revistes de lliure accés.  La resta només són consultables a través de sistemes de pagament per lectura o mitjançant la subscripció a la revista. OpenAIRE podrà donar accés, en un futur, a tots els documents finançats pel 7è Programa Marc, que des del 2007 ha impulsat uns 10.000 projectes.

Per a més informació sobre els projectes finançats pel 7è Programa Marc podeu consultar el portal CORDIS, el Servei Comunitari d’Informació sobre Recerca i Desenvolupament, així com també l’apartat Recursos Econòmics del portal web MERIDIÀ.

Una resposta a Lliure accés a la recerca finançada per la UE

  • Youti diu:

    Ser optimista este0 be9, perf2 amb seumra. Vaig llegir l’editorial i com a jove cientedfic que aspiro a ser em va fer somriure una mica. Les dades sf3n certes, d’acord, perf2 poder no som tan bons com ens volen fer creure, poder som els me9s ben informats. Els ajuts ERC sf3n uns ajuts relativament joves, que calia estar atent per poder aplicar una solb7licitud (i poder l’ICREA estava molt pendent), llavors el que em pregunto e9s si caldria fer un estudi estadedstic d’altres convocatf2ries d’ajuts com els programes marc europeus, ajuts privats, colb7laboracions amb la NSF. Jo estic convene7ut que a Catalunya tenim el principal talent investigador de l’estat espanyol, perf2 no estic gens a favor d’ane0lisis un xic demagf2gics que ens facin creure que som els millors simplement per una concessif3 d’ajuts d’excelb7le8ncia. Normalment no m’agrada ser tant credtic, perf2 fa una mica de re0bia que els administradors de la cie8ncia facin pfabliques aquestes dades i no d’altres que ens indiquen que tot i que som molt bons les coses a Catalunya no van precisament be9 en el nostre camp. L’opinif3 pfablica no ha de pensar que som punters en res, perque8 la cie8ncia catalana e9s mante9 en una posicif3 digne sobretot per l’esfore7 individuals del seus cientedfics (i aspirants a cientedfics, llegeixis becaris) i no pas per les facilitats donades per cap de les administracions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter