Balanç del Programa Ramón y Cajal (2001-2009)

El Subprograma Ramón y Cajal (MICINN-RYC) del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN) concedeix ajuts per a la contractació laboral de doctors per part de centres d’R+D.  A l’apartat Recursos Humans del portal web MERIDIÀ, s’ha actualitzat l’Informe Programa Ramón y Cajal (RYC) que incorpora les dades corresponents a la convocatòria de 2009. La taula mostra el nombre de nous contractes per entitats de recerca, i permet visualitzar les dades, per dimensions, com l’àrea geogràfica (per comunitat autònoma) i l’àrea científica de l’entitat (per àmbits dels Reports de la recerca a Catalunya, o bé, per Áreas ANEP).

El Subprograma Ramón y Cajal (MICINN-RYC) està inclòs dins del Programa Nacional de contractació i incorporació de RRHH del Plan Nacional de I+D+i (2008-2011). Els contractes Ramón y Cajal estan orientats a doctors en totes les àrees de coneixement i de qualsevol nacionalitat, per a la seva incorporació a centres d’R+D de l’Estat espanyol durant un període màxim de 5 anys.

Segons les dades que s’han anat publicant al lloc web del MICINN, en el període 2001-2009, s’han contractat 1.285 investigadors des dels territoris de llengua i cultura catalanes. Aquesta xifra representa un 35,6% del total dels 3.610 ajuts concedits arreu de l’Estat espanyol. Per territoris, el percentatge estatal és el següent:

 • Catalunya (25,8%)
 • Illes Balears (1,2%)
 • País Valencià (8,6%)

Per àmbits dels Reports de la recerca a Catalunya, les àrees científiques predominants són, bàsicament, de l’àmbit de les ciències experimentals i de les enginyeries:

 • Física (13,6%)
 • Química (13,0%)
 • Biologia Cel·lular, Molecular i Bioquímica (12,2%)
 • Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (11,0%)
 • Medicina (9,8%)

A banda de les dades oficials, l’Asociación Nacional de Investigadores Ramón y Cajal (ANIRC) va publicar fa uns mesos els resultats d’una enquesta realitzada amb motiu dels 10 anys de la creació del programa. Algunes de les conclusions que s’extreuen de l’enquesta són:

 • La meitat dels investigadors Ramón y Cajal (RyCs) es troben en sis àrees de coneixement (Física i Ciències de l’Espai; Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica; Química; Ciència i Tecnologia dels Materials; Biomedicina; i Agricultura).
 • La meitat dels RyCs es troben a Madrid (34%) i a Barcelona (17%).
 • El 88% dels RyCs inicien el seu contracte a la universitat (62%) o el CSIC (26%).
 • Més del 96% dels RyCs superen positivament l’avaluació del 4t any i més del 93% superen positivament l’avaluació del Programa de Incentivación de la Incorporación e Intensificación de la Actividad Investigadora (I3).
 • Entre l’11% i el 20% dels RyCs que van iniciar el seu contracte entre els anys 2000 i 2004, no han estat estabilitzats. El percentatge augmenta considerablement al llarg del temps, arribant a valors entre el 14% i el 33% pels que van iniciar el contracte el 2004. El CSIC no estabilitza al 24% dels RyCs que acaben el seu contracte, significativament més que la universitat (12%).
 • El 97% dels RyCs no estabilitzats havien superat positivament l’avaluació del 4at any.
 • El 32% de la contractació estable a la universitat es realitza a través de figures (Prof.  Contractat Doctor i Prof. Ajudant Doctor) no dissenyades per a l’estabilització d’investigadors de l’experiència d’un RyC.
 • Gairebé la meitat dels RyCs pateix durant el seu contracte un o més dels següents problemes: falta de reconeixement com a investigadors independents;  limitacions a la independència; dificultats per sol·licitar projectes de recerca; condicions de treball inadequades; falta d’un pla d’estabilització; problemes en la relació docència – recerca; falta de places estables; entrebancs administratius; competència en desavantatge; i, per últim, discriminació laboral.

Podeu consultar els resultats complets de l’enquesta al lloc web de l’ANIRC. Per a més informació, podeu consultar el lloc web del MICINN, així com l’apartat de Recursos Humans del portal web MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter