Alentiment de l’activitat científica del CSIC

L’Informe Activitats d’R+D del CSIC, actualitzat recentment al portal MERIDIÀ, constata l’any 2009 un decreixement global en el nombre de projectes, contractes i serveis, del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). En aquest sentit, les xifres procedents de les memòries anuals recullen un total de 2.137 activitats a Espanya, 597 menys respecte l’any 2008. Tot i que a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears també s’observa un descens en el nombre absolut d’activitats, val a dir que, en proporció al global espanyol, s’ha incrementat de forma considerable el percentatge d’activitats científiques des de l’any 1996 fins al 2009. Aquestes activitats fan referència al nombre de projectes de recerca estatals i europeus, al de contractes i serveis amb entitats públiques i privades, i a d’altres modalitats.

L’agència estatal CSIC és una institució pública espanyola que es dedica a la recerca, i que està adscrita al Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN), a través de la Secretaría de Estado de Investigación. El seu objectiu fonamental és desenvolupar i promoure la recerca per a beneficiar el progrés científic i tecnològic. El CSIC té un paper central en la política científica i tecnològica d’Espanya, ja que abasta de la investigació bàsica a la transferència tecnològica en tots els camps del coneixement. L’entitat està formada per centres i instituts que es distribueixen per totes les comunitats autònomes. Actualment, el CSIC està constituït per 135 centres i instituts de recerca; a Catalunya n’hi ha 24, al País Valencià, 10 i a les Illes Balears, 2.

Globalment, les dades de l’informe en qüestió, reflecteixen que els anys més productius van ser el 2003 i el 2004. Contràriament, l’any 2009 mostra  una disminució considerable de l’activitat científica del CSIC. Convé tenir present, les darreres retallades dels pressupostos estatals en relació als Organismes Públics d’Investigació (OPI), el més important dels quals és el CSIC. D’altra banda, el percentatge que representen els territoris de llengua i cultura catalanes sobre la producció espanyola del CSIC, s’ha incrementat de manera constant en 14 anys. En concret, s’ha passat d’un 18,5% l’any 1996, a un 28,1% l’any 2009.

Per a informar-vos en més detall de l’activitat científica del CSIC, així com de les institucions que en formen part, podeu consultar les memòries anuals del lloc web de l’entitat. D’altra banda, a l’apartat Recursos humans del portal MERIDIÀ també es poden consultar les dades des de l’any 2000 fins el 2007 de l’Informe Personal del CSIC (malauradament, les dades dels anys 2008 i 2009 no hi apareixen perquè l’agència estatal no les ha publicades).

Una resposta a Alentiment de l’activitat científica del CSIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter