Nous reptes de la biblioteca per donar suport a la recerca

A Slice of Research Life: Information Support for Research in the United States” és un dels últims informes publicats per l’Online Computer Library Center (OCLC), entitat que promou l’accés a la informació mundial, en què es vol detectar les necessitats informatives dels investigadors, per tal de proveir-los de les eines i serveis necessaris. La qüestió per la qual reclamen major ajuda és, bàsicament, el suport en les dades i la seva gestió. L’objectiu essencial de l’estudi és restablir els lligams entre la biblioteca universitària i l’activitat de recerca.

L’OCLC és una entitat sense afany de lucre, fundada l’any 1967, que té el propòsit de facilitar l’accés a la informació mundial, i de reduir les despeses de les biblioteques. L’organització, juntament amb les biblioteques que en formen part, produeixen i mantenen de forma cooperativa el WorldCat, el catàleg en línia de l’OCLC. Actualment, l’entitat presta serveis a més de 72.000 biblioteques, de 170 països d’arreu del món.

L’informe recull diversos aspectes útils per a l’activitat investigadora, que requereixen la col·laboració de les biblioteques: la informació sobre oportunitats de finançament; la gestió de la propietat intel·lectual; la cerca de col·laboradors científics; la gestió i emmagatzematge de documents i dades; i l’anàlisi de dades, entre d’altres. Els resultats de l’estudi indiquen que, en la major part de les tasques assenyalades, els investigadors es desenvolupen amb naturalitat. Sembla ser que el tema de les dades i la seva gestió és la única qüestió per la qual els investigadors reclamen més ajuda.

En relació amb aquest àmbit, cal destacar la LIBER 40th Annual Conference, que enguany  tindrà lloc a Barcelona sota el títol Getting Europe ready for 2020: the library’s role in research, education and society. S’hi tractaran qüestions  com la e-ciència, la comunicació científica, els repositoris, la preservació, els espais bibliotecaris, entre d’altres.

Per un major aprofundiment sobre el tema, es pot consultar l’entrada publicada l’1 de febrer del 2011, al Blok de BiD de la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Així mateix, es pot accedir a l’estudi complet de l’OCLC des del lloc web de la mateixa entitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter