Instal·lacions científiques i tècniques singulars

Mapa ICTS

El Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès ja està preparat per funcionar de forma rutinària i acollir els primers investigadors que han de treballar-hi. L’ALBA, el primer accelerador de partícules de l’Estat espanyol, ha aconseguit generar per primer cop un llum a partir de feixos d’electrons, fet que suposa un pas fonamental cap a l’inici de les investigacions amb aquesta tecnologia punta. L’accelerador disposa del reconeixement oficial del Govern espanyol com una Instal·lació Científica i Tècnica Singular (ICTS). Els Països Catalans concentren 12 ICTS de les 54 existents (o previstes) a l’Estat espanyol.

ALBA és una infraestructura científica de referència cofinançada per la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol. Les instal·lacions van ser inaugurades fa un any, i des d’aleshores s’ha treballat en la posada en marxa de set laboratoris o estacions experimentals. El complex acollirà projectes de recerca d’universitats, centres d’investigació i empreses, sobretot en l’àmbit biomèdic i de nous materials.

El mapa espanyol d’ICTS és el resultat d’un acord polític aprovat l’any 2007 entre les Comunitats Autònomes i l’Estat espanyol per proporcionar grans infraestructures a la comunitat científica. A Espanya existeixen 30 ICTS en funcionament i 24 en fase de planificació o desenvolupament avançat (marcades amb *). Per tant, en total n’hi ha 54, de les quals 12 es troben als territoris de llengua i cultura catalana:

Catalunya

– Canal d’Investigació i Experimentació Marítima (CIEMLAB)
– Centre de Biologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG)–Plataforma Fenotipal Metabòlica Mouse Clinic (*)
– Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA)
– Barcelona Supercomputing Center–Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS)
– Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE)
– Laboratori de Ressonància Magnètica Nuclear de Barcelona (LRB)
– Sala Blanca de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona–Centre Nacional de Microelectrònica (IMB-CNM)
– Sincrotró ALBA

Illes Balears

– Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (OceanBIT) (*)

País Valencià

– Centre Integral per a Millora Energètica i Mediambiental de Sistemes de Transport (CIMET) (*)
– Instal·lació de Física Mèdica (IFIMED) (*)
– Node de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (n’existeixen 8 a l’Estat espanyol, coordinats pel BSC-CNS).

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web Instalaciones Científicas y Técnicas Singulares del Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN) o els documents disponibles a l’apartat de Recursos materials del portal MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter