Els articles científics catalans han augmentat un 119,7% en el darrer decenni

Thomson ReutersLa base de dades Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED, Thomson Reuters) és una de les principals fonts d’informació per conèixer la investigació científica mundial. A partir de la base de dades, l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) ha elaborat l’Informe Articles Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), per disciplines, que recopila informació bibliomètrica de les publicacions d’investigadors dels centres científics de Catalunya en el període 2000-2009. Les dades permeten apropar-se al ressò internacional de la recerca i es poden consultar segons les disciplines temàtiques del Journal Citation Reports (JCR), Science Edition.

L’informe presenta indicadors bibliomètrics de tipus quantitatiu (nombre d’articles, s’han descartat altres tipologies documentals) i qualitatiu (segons la ràtio de citacions acumulades durant un període de temps per article). Els indicadors qualitatius són els següents:
a) Citacions per article (any de publicació).
b) Citacions per article (2 anys posteriors al de publicació, disponible 2000-2008).
c) Citacions per article (5 anys posteriors al de publicació, disponible 2000-2005).

En el període 2000-2009, els investigadors catalans han publicat un total de 62.715 articles a SCI-EXPANDED. El creixement global ha sigut del 119,7%, passant de 4.321 articles (any 2000) a 9.494 (any 2009), si bé l’augment s’accelera a partir de 2006.

Per disciplines, és recomanable no fer comparacions entre àrees, ja que totes presenten comportaments propis. A més, la base de dades compta amb una representació esbiaixada cap a les ciències pures, mèdiques i de la vida. Ara bé, cal destacar el creixement extraordinari dels articles catalans a la disciplina Multidisciplinary Sciences, que agrupa les revistes multidisciplinàries amb major impacte: s’ha passat de 5 articles (any 2000) a 139 (any 2009).

Els àmbits temàtics amb major nombre d’articles en tot el període són els següents (cal tenir en compte que la base de dades no es classifica l’article sinó la revista, la qual pot tenir més d’una categoria temàtica):
1. Biochemistry & Molecular Biology: 3.380 articles.
2. Chemistry, Physical: 2.337 articles.
3. Neurosciences: 2.268 articles.
4. Pharmacology & Pharmacy: 2.201 articles.
5. Chemistry, Multidisciplinary: 2.035 articles.
6. Clinical Neurology: 2.018 articles.
7. Environmental Studies: 1.934 articles.
8. Chemistry, Analytical: 1.885 articles.
9. Microbiology: 1.846 articles.
10. Oncology: 1.844 articles.

Des d’una perspectiva qualitativa, tots els indicadors presenten una evolució positiva, fet que demostra una millora en la visibilitat i el posicionament internacional de la producció científica catalana:
a) Citacions per article (any de publicació): s’ha passat de 0,31 (any 2000) a 0,61 (any 2009).
b) Citacions per article (2 anys): de 4,51 (2000) a 6,49 (2008).
c) Citacions per article (5 anys); de 12,42 (2000) a 16,94 (2005).

La informació per elaborar l’informe s’ha obtingut a partir de la consulta de la versió anterior de la nova plataforma Web of Knowledge, que funciona des del juliol de 2011.

En el futur, l’OR-IEC pretén ampliar l’estudi als altres territoris de llengua i cultura catalanes, així com a l’àmbit de les ciències socials i de les humanitats. Per a més informació, podeu accedir als llocs web del grup de recerca Bibliometria i Avaluació en Ciència (BAC) i del SCImago Research Group. A més, podeu consultar l’apartat de Publicacions de MERIDIÀ o les entrades sobre bibliometria publicades a aquest blog.

3 respostes a Els articles científics catalans han augmentat un 119,7% en el darrer decenni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter