Amb quins països col·laboren els científics de Catalunya?

Web of ScienceEl nombre d’articles publicats en col·laboració amb investigadors d’altres països és un bon indicador de la qualitat de la recerca d’un sistema científic. A partir de la base de dades Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED, Thomson Reuters), l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) ha elaborat l’Informe Articles SCI-EXPANDED amb col·laboració internacional, per països, que presenta les dades de les publicacions d’investigadors de Catalunya en el període 2000-2009. Tots els indicadors mostren una evolució positiva en el procés d’internacionalització de la recerca catalana: per exemple, el percentatge de col·laboració amb la majoria de països ha crescut per sobre del 50% des de l’any 2000.

A l’informe es poden consultar el nombre d’articles i el percentatge sobre el total català dels països que han col·laborat amb investigadors de Catalunya (s’ha establert un llindar mínim de 20 articles, almenys en un any del període estudiat). Així, els països que publiquen un major nombre d’articles en el període són:
1. Estats Units d’Amèrica: 8.337 articles.
2. França: 5.980 articles.
3. Alemanya: 5.076 articles.
4. Anglaterra: 4.965 articles.
5. Itàlia: 4.929 articles.
6. Països Baixos: 2.546 articles.
7. Canadà: 1.989 articles.
8. Suïssa: 1.868 articles.
9. Bèlgica: 1.574 articles.
10. Suècia: 1.490 articles.

També cal remarcar l’augment de la col·laboració amb potències científiques emergents com el Brasil (1,81% dels articles catalans de l’any 2009), la Xina (1,2%) o l’Índia (0,84%).

La informació per elaborar l’informe s’ha obtingut a partir de la consulta de la versió anterior de la nova plataforma Web of Knowledge, que funciona des del juliol de 2011. En el futur, l’OR-IEC pretén ampliar l’estudi als altres territoris de llengua i cultura catalanes, així com a l’àmbit de les ciències socials i de les humanitats.

Per a més informació, podeu consultar l’apartat de Publicacions de MERIDIÀ o les entrades sobre bibliometria publicades a aquest blog.

Una resposta a Amb quins països col·laboren els científics de Catalunya?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter