Estudi de l’activitat científica a Catalunya segons dades Thomson-Reuters
L’estudi bibliomètric Detecció de les àrees científiques amb fortaleses i debilitats del sistema R+D català és l’actualització d’una sèrie de set estudis iniciada l’any 2001, basada en dades Thomson-Reuters. Els seus autors són: Raül I. Méndez-Vásquez i Eduard Suñén Pinyol del Grup de Bibliometria de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, i Lluís Rovira, de la Institució Centres de Recerca de Catalunya (ICERCA). L’estudi combina dos indicadors que prenen com a referència la mitjana mundial o el corrent principal, mainstream, de la comunitat científica internacional. Per tal d’identificar les àrees científiques que presenten fortaleses i debilitats, així com les que tenen potencial de millora, s’ha adoptat una aproximació semblant a la de l’anàlisi de debilitats i fortaleses (DAFO).
Els resultats de l’estudi aporten evidències sobre l’alternança d’àrees amb fortaleses els últims quinze anys, període extens que inclou gairebé 4 plans de recerca. És convenient que futurs estudis tinguin en compte variables com els recursos esmerçats en R+D o els fluxos de capital humà. També caldrà avaluar la relació plausible entre els canvis observats en l’anàlisi present i les polítiques científiques aplicades en el passat.
Per a més informació, podeu consultar l’estudi complet, a més de la nota explicativa publicada en el número 27 (desembre 2011) de la revista Omnis Cel·lula. També podeu accedir als diversos documents i informes de l’apartat Publicacions del portal web MERIDIÀ.
Agraire rebre el text complert del document:
Detecció de les àrees científiques amb fortaleses i debilitats del sistema R+D català
Raül I. Méndez-Vásquez i Eduard Suñén Pinyol
Cordialment
cristina Suñol
Directora IIBB-CSIC
Benvolguda,
el text complet del document es pot consultar al següent lloc web:
http://bb2.fundaciorecerca.cat/fortalesescatalunya
Cordialment,
Observatori de la Recerca (OR-IEC)