Segons Eurostat, Catalunya patenta el doble que Espanya però la meitat que la mitjana europea

EPOEurostat publica les dades estadístiques de sol·licituds de patents presentades a l’European Patent Office (EPO). En el període 1996-2008, els territoris de llengua i cultura catalanes han augmentat de forma considerable el nombre de patents, fins arribar al 0,91% del total de la Unió Europea (UE) l’any 2008. Aquest mateix any, Catalunya es troba en termes absoluts per sobre de 16 dels 27 Estats membres de la UE i registra valors semblants a Eslovènia. Ara bé, la comparació amb les dades demogràfiques i de població activa situa les xifres de Catalunya entre la mitjana espanyola i l’europea. Per tant, cal seguir impulsant la transferència tecnològica del coneixement científic generat pel nostre sistema d’R+D+I.

Al portal MERIDIÀ s’ha actualitzat l’Informe Patents sol·licitades a l’EPO, amb les dades 1996-2009 procedents d’Eurostat. Cal tenir en compte que la distribució geogràfica de les sol·licituds s’assigna d’acord amb el país de residència de l’inventor. Per evitar recomptes duplicats, si una sol·licitud té més d’un inventor, aquesta es divideix a parts iguals entre tots ells i les seves residències. Pel que fa als territoris de llengua i cultura catalanes, només estan disponibles les dades fins l’any 2008, ja que la informació per regions es publica amb un retard de 4-5 anys.

En el període 1996-2008, han augmentat de forma considerable el nombre de sol·licituds de patents a Catalunya (creixement d’un 262,7%) i el País Valencià (253,8%). Així, Catalunya ha passat de 164,62 patents l’any 1996 a 432,53 l’any 2008 i, per tant, representa un 0,74% de la UE i un 30,4% de l’Estat espanyol. El País Valencià ha crescut de 36,4 patents l’any 1996 a 92,4 l’any 2008 (0,16% de la UE i 6,5% de l’Estat espanyol). D’altra banda, les Illes Balears presenten xifres modestes, amb una mitjana de 5,2 sol·licituds per any. En global, la UE ha crescut un 59,81% en el període 1996-2009, fins assolir les 57.863,53 sol·licituds de patents l’any 2009.

Ara bé, els indicadors de sol·licituds de patents per milió d’habitants i de població activa mostra unes xifres inferiors a la mitjana europea. En general, Catalunya duplica els indicadors de l’Estat espanyol però es troba a la meitat de les mitjanes de la UE. Per exemple, la ràtio de l’any 2008 de sol·licituds per milió de població activa registra els següents valors:
– Catalunya: 112,63
– Illes Balears: 6,04
– País Valencià: 36,49
– Espanya: 62,21
– UE: 241,42

Per a més informació, podeu consultar els llocs web d’Eurostat i de l’EPO, a més de l’apartat de Patents del portal MERIDIÀ.

2 respostes a Segons Eurostat, Catalunya patenta el doble que Espanya però la meitat que la mitjana europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter