Article: «La recerca en ciència i tecnologia dels aliments a Catalunya (2000-2009)»

TECALes activitats d’R+D+I en ciència i tecnologia dels aliments són un factor clau per a la competitivitat de la indústria alimentària catalana. Per aquest motiu, el Grup de Recerca Alimentària de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) ha efectuat un treball de documentació sobre indicadors de recerca i innovació en l’àrea de la ciència i tecnologia dels aliments en el decenni 2000-2009, en col·laboració amb l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (OR-IEC). Com a resultat del treball de col·laboració, s’acaba de publicar un article al darrer número de la revista TECA.

A més de presentar dades descriptives sobre entitats i recursos humans i econòmics dedicats a l’R+D en alimentació, l’article analitza la producció científica en el període i les dades sobre sol·licituds de patents europees, indicadors clau per a la transferència de coneixement i la innovació en aquesta àrea.

Els resultats indiquen que durant el decenni 2000-2009 la producció científica ha augmentat progressivament, igual que la qualitat dels articles publicats, ja que el nombre de citacions per article s’ha incrementat notablement, i està a l’altura dels països europeus més desenvolupats. Així mateix, és interessant l’evolució positiva en el nombre de patents europees en l’àrea d’alimentació al llarg del període estudiat.

En definitiva, l’article representa un punt de partida en el coneixement i seguiment de la situació de la recerca alimentària a Catalunya. En el futur, es proposa continuar el treball aprofundint en la recollida de dades i la seva interpretació, així com considerar ampliar-lo a altres àrees de coneixement relacionades, com ara la nutrició.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web de l’ACCA, així com les altres entrades d’aquest blog sobre aquest tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter