Què patenten els nostres inventors a Europa?

EPOLes patents constitueixen un indicador clau de la producció tecnològica d’un sistema d’R+D+I. A partir de les estadístiques d’Eurostat, l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) ha examinat la informació de les sol·licituds de patents catalanes, valencianes i balears presentades a l’European Patent Office (EPO). En l’entrada publicada el 23  de maig de 2012, s’analitzaven els resultats globals per territoris i anys, segons el nombre de patents i la comparació amb les dades demogràfiques i de població activa. Tot seguit s’estudia l’especialitat de les patents segons les seccions i codis de la Classificació Internacional de Patents (CIP).

L’Informe Patents sol·licitades a l’EPO per seccions CIP permet comparar la producció tecnològica de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears amb els països membres de la Unió Europea (UE) en el període 1996-2008. D’altra banda, l’Informe Patents sol·licitades a l’EPO per codis CIP permet analitzar detalladament les patents dels territoris de llengua i cultura catalanes, d’Espanya i de la UE a partir dels codis a 3 dígits de la CIP.

A continuació, s’estudien els resultats obtinguts per seccions (1) i per codis CIP (2) amb l’objectiu d’obtenir una imatge més precisa de l’especialització tecnològica de cada territori.

1) Seccions CIP

La CIP s’estructura en 8 seccions principals:

A – Necessitats corrents de la vida (inclou medicina i farmàcia)
B – Tècniques industrials. Transport
C – Química. Metal·lúrgia
D – Tèxtils. Paper
E – Construccions fixes
F – Mecànica. Il·luminació. Calefacció
G – Física
H – Electricitat

L’any 2008 Catalunya concentrà la major part de les seves sol·licituds de patents a les seccions A (33%) , B (16%) i C (15%), mentre que al País Valencià destacà la importància de les seccions A (23%), C (18%) i E (18%). D’altra banda, la UE i, en menor mesura, Espanya presenten una distribució més equitativa entre les diferents seccions.

Patents EPO Catalunya (2008) Patents País Valencià (2000-2008)
Patents EPO Espanya (2008) Patents EPO Unió Europea (2008)

2) Codis CIP

En el període 1996-2008, el Mapa de patents sol·licitades a l’EPO per codis CIP mostra de forma desagregada les dades de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Així, per exemple, pot observar-se el paper destacat de Catalunya en àrees com la Medicina i la farmàcia (A61) o la Química Orgànica (C07).

Per a més informació, podeu consultar els llocs web d’Eurostat i de l’EPO, a més de l’apartat de Patents del portal MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter