El mecenatge científic a Catalunya

Fundació CellexPer a l’activitat científica el mecenatge resulta fonamental en l’actual temps de crisi econòmica. Mentre les aportacions d’algunes administracions públiques baixen fortament, cal afavorir la inversió privada en el sistema d’R+D.

En els darrers anys, la Fundació Cellex lidera les aportacions del sector privat al progrés científic de Catalunya. També cal recordar els importants projectes impulsats, per exemple, des de la Fundació la Marató de TV3, l’Obra Social la Caixa (programa RecerCaixa) o la Fundación Esther Koplowitz (Centre d’Investigació Biomèdica Esther Koplowitz, CIBEK). A més, la Generalitat de Catalunya vol captar inversió privada per al sistema català a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

La Fundació Cellex pretén contribuir al progrés de Catalunya donant suport a institucions públiques i privades per desenvolupar projectes de recerca. Com a reconeixement a la seva tasca, la fundació va rebre l’any 2011 el Premi Nacional de Mecenatge Científic, atorgat per la Generalitat de Catalunya. Actualment, la Fundació Cellex està finançant 16 projectes en centres d’excel·lència catalans, entre els quals destaquen el de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO).

L’any 2010, la Fundació Cellex acordà finançar amb 16 milions d’euros l’edifici NEST de l’ICFO. Inaugurat el juny de 2012, l’edifici de 4.000 metres quadrats acull a uns 50 investigadors especialitzats en el làser i altres tecnologies de la llum. En l’àmbit biomèdic, l’any 2010 la Fundació Cellex signà un conveni per finançar amb 10 milions d’euros la nova seu de l’IDIBAPS. Els 4.600 metres quadrats del nou equipament acolliran a més de 150 investigadors del melanoma o de les malalties cardiorespiratòries i neurodegeneratives. D’altra banda, a finals de l’any 2013 el VHIO disposarà d’un nou edifici de 7.000 metres finançat amb 14 milions d’euros aportats per Cellex. Es preveu que hi treballin uns 150 investigadors dedicats a la recerca oncològica.

D’altra banda, la Generalitat de Catalunya va aprovar a finals de juliol el canvi de nom de l’FCRI, així com el caràcter d’entitat privada, amb un patronat amb majoria de representants del sector privat. D’aquesta manera es pretén implicar el sector per captar inversió privada per al sistema català de l’R+D, així com l’aplicació de noves vies de cooperació entre el sector públic i el privat en les activitats d’investigació científica a Catalunya i l’impuls de l’impacte de la ciència en l’activitat industrial de les empreses catalanes. En aquest sentit, la fundació vol incentivar la millora del reconeixement social de la ciència, mitjançant la divulgació de la recerca en la societat.

Per a més informació, podeu consultar altres entrades sobre mecenatge i finançament privat de l’R+D publicades al Blog de l’OR-IEC.

2 respostes a El mecenatge científic a Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter