L’OECD alerta sobre l’impacte de la crisi en l’R+D+I mundial

OECD STI Outlook 2012L’Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) acaba de publicar l’OECD Science, Technology and Industry Outloook 2012, que ofereix informació estadística sobre les tendències actuals dels principals indicadors de ciència i tecnologia als països membres. L’informe revela com la crisi econòmica està tenint un fort impacte negatiu en la despesa en R+D+I a nivell mundial, que va experimentar una caiguda rècord del 4,5% (any 2009).

Segons l’OECD, les dèbils perspectives de recuperació econòmica conduiran a un creixement molt lent de la despesa en R+D+I, particularment al sud i a l’est d’Europa, i amb prediccions més incertes per a països com França, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica. D’altra banda, la inversió en R+D a les economies asiàtiques ha continuat creixent durant la crisi: a la Xina un 29,5% i a Corea i l’Índia un 20,5% (any 2010).

La crisi també impacta als sectors industrials. Ara bé, el major descens l’experimenten les PIMEs de tipus tecnològic. D’altra banda, les grans companyies de software i del sector de la salut han augmentat la inversió en R+D durant aquest període. La creació d’empreses i la inversió de capitals no han recuperat els nivells anteriors a la crisi i s’ha accelerat la tendència de les companyies a localitzar l’R+D i la manufactura a l’exterior, principalment als mercats asiàtics.

Pel que fa a les polítiques públiques, la despesa total en R+D governamental en relació al Producte Interior Brut (PIB) ha estat d’un 0,82% (any 2009). Es preveu un descens durant els propers anys en països com Espanya, Grècia, Irlanda o Eslovènia, mentre que França, el Regne Unit i els Estats Units d’Amèrica segurament mantindran els nivells de despesa actual. Tan sols Xile, Dinamarca, Alemanya i Turquia tenen previst estimular la inversió a curt termini.

Per a més informació, podeu consultar el comunicat al lloc web de l’OCDE o l’apartat de Context del portal MERIDIÀ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter