RIS 2012: 190 regions europees classificades segons el nivell d’innovació

Regional Innovation Scoreboard (RIS) 2012La innovació és un element clau per al creixement econòmic i l’ocupació. La Comissió Europea (UE) acaba de publicar el Regional Innovation Scoreboard (RIS) 2012, que ofereix una avaluació comparativa del nivell d’innovació de 190 regions de la Unió Europea (UE), Croàcia, Noruega i Suïssa. L’estudi classifica les regions en quatre grups (cada un subdividit en grau alt, mitjà i baix):
– 1r grup (Leader): 41 regions
– 2n grup (Follower): 58 regions
– 3r grup (Moderate): 39 regions
– 4t grup (Modest): 52 regions

Els resultats mostren que hi ha una diversitat considerable pel que fa als resultats regionals d’innovació, a nivell europeu i també dins de cada Estat. Les regions més innovadores estan localitzades a Suècia, Dinamarca, Alemanya i Finlàndia. En global, l’Estat espanyol se situa al 3r grup, però Aragó, Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc pugen al 2n grup. Així, Catalunya és classificada com a Follower-medium, per darrere de Madrid, Navarra i el País Basc, que són  Follower-high. D’altra banda, el País Valencià obté la classificació Moderate-low, mentre que les Illes Balears tanquen la llista de l’Estat, catalogades com a regió  Modest-medium.

Les regions analitzades mostren diverses fortaleses i debilitats en els seus nivells d’innovació. En el cas dels dos grups capdavanters, la majoria tenen un sistema d’innovació equilibrat, fet que vol dir que tenen una puntuació alta en diversos indicadors, com ara en la inversió pública i privada en R+D, en l’activitat innovadora de les PIME, en la col·laboració dels sectors públic i privat en recerca i innovació, en el desenvolupament d’innovacions tecnològiques i no tecnològiques, en el nombre de patents, així com en la comercialització de productes innovadors i en el nivell d’ocupació en serveis de manufactura d’alta tecnologia i intensius en coneixement. D’altra banda, diverses regions líders tenen molt d’èxit en l’atracció de les subvencions del 7th Framework Programme (FP7).

Per a més informació, podeu consultar el text complet del RIS 2012 o la pàgina web de la CE dedicada a la innovació industrial regional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter