SOCIB: Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears

El Sistema d’Observació Costaner de les Illes Balears (SOCIB) és un sistema de recerca integrat i multidisciplinari d’observació i predicció de la variabilitat de la zona costera balear. Es tracta d’una iniciativa conjunta entre el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) i el Govern de les Illes Balears que proporciona dades oceanogràfiques, serveis de simulació numèrica i noves tecnologies per a donar suport a la oceanografia operacional internacional. És l’única instal·lació científica de les illes i forma part del mapa espanyol de Instalaciones Científico-Técnicas Singulares (ICTS).

Amb SOCIB s’empren múltiples plataformes per a l’observació dels oceans i les costes (boies, satèl·lits, vaixells, planadors autònoms, radars, boies de deriva, etc.), i s’assegura una disponibilitat de les dades en temps real per als investigadors i per a tota la societat. És tracta d’un sistema de gestió costaner basat en el coneixement i la sostenibilitat, que contribueix a les necessitats de la recerca marina en un context de canvi climàtic.

Actualment, el MINECO i el SOCIB impulsen un  projecte de construcció i equipament d’un catamarà amb capacitat d’observació oceanogràfica d’àmbit costaner. Aquesta instal·lació contribuirà a l’augment de coneixements científics del mediterrani occidental, entre els quals hi figuren la cartografia detallada del fons marí, la caracterització de l’hàbitat, i el control tridimensional dels ecosistemes i espècies clau.

Per obtenir més informació d’aquest sistema d’observació, podeu accedir al lloc web del SOCIB. També podeu informar-vos sobre el nou projecte d’investigació oceànica en la nota de premsa, publicada el 14 de novembre, pel MINECO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter