Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009): Enginyeria Industrial

Enginyeria Industrial

Font: Mathias Brum

En el marc del projecte dels Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009), ja es pot consultar el document de treball d’Enginyeria Industrial (en format Adobe Acrobat). L’informe ha estat redactat per Joaquim Agulló, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Les dues edicions anteriors dels Reports (1990-1995 i 1996-2002), que van comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es poden consultar a text complet al lloc web de l’IEC.

Els investigadors de l’àrea d’Enginyeria Industrial tenen un període de 4 setmanes, és a dir, fins el 20 de desembre, per a deixar un comentari al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) o enviar un correu electrònic a l’OR-IEC. Un cop finalitzat el període de debat públic, el redactor estudiarà els comentaris rebuts i tancarà definitivament el text, que serà preparat per a editar.

Un projecte com aquest necessita de la participació i la implicació de tota la comunitat científica. En aquest sentit, us agrairem que col·laboreu amb nosaltres donant-ne la màxima difusió, i fent comentaris i aportacions al document de treball.

Per a més informació, podeu consultar el portal MERIDIÀ de l’OR-IEC, així com el Portal de publicacions de l’IEC.

7 respostes a Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009): Enginyeria Industrial

 • Albert Corominas diu:

  No trobo cap explicació del que diu a la p. 6:

  Respecte als dos reports anteriors, han quedat excloses l’organització industrial, les tecnologies del medi ambient, i l’enginyeria d’estructures. S’ha inclòs l’enginyeria nàutica.

  I, per mi, són inexplicables tant les exclusions com la inclusió.

 • De la Universitat de Lleida parleu del departament DIEI, però crec que s’hauria de llistar també el grup de recerca GREA, ja que la seva recerca en energia i la seva internacionalització s’ho mereix.

 • XC diu:

  Trobo que les conclusions generals respecte al PDI que participa o no en la recerca no tenen en compte les diferències existents entre facultats, escoles o àrees de coneixement.
  La recerca universitària es torba directament relacionada amb estudis de postgrau. A nivel internacional no s’enten la recerca en institucions que únicament imparteixen Bachelors o Graus. Exigir el mateix rendiment en recerca a professors que treballen en aquestes facultats que als que treballen en institucions amb programes de Màster i Doctorat es injust. Com desenvolupen la recerca sense doctorands, post docs o sense grups de recerca formats? Han de treballar necessariament a temps parcial en diferents ubicacions?

 • Joan Andreu Mayugo diu:

  En el departament EMCI de la UdG a la taula 2 s’hi identifica correctament al grup Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural (AMADE). En canvi a patir de les Taules 4 i successives i en tots els gràfics i anàlisis s’obvia la seva contribució. No s’ha tingut en compte, per tant, la contribució de la UdG en aquest camp en l’anàlisi que fa el report.

  És tracta d’un grup dinàmic i actiu que aporta fàcilment una vintena de publicacions científiques en revistes indexades i varies tesis doctorals cada any.

 • Joan Andreu Mayugo diu:

  En el departament EMCI de la UdG a la taula 2 s’hi identifica correctament al grup Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural (AMADE). En canvi a patir de les Taules 4 i successives i en tots els gràfics i anàlisis s’obvia la seva contribució. No s’ha tingut en compte, per tant, la contribució de la UdG en aquest camp en l’anàlisi que fa el report.

  És tracta d’un grup dinàmic i actiu que aporta fàcilment una vintena de publicacions científiques en revistes indexades i varies tesis doctorals cada any.

 • Joan Andreu Mayugo diu:

  A la Taula 14 hi ha un error a l’associar universitats i departaments en l’àrea ET:

  On relaciona UPC amb DEMCI, UdG amb DIEI, UdL amb DEM i URV amb DEMCI hauria de relacionar la UPC amb DMMT, la UdG amb DEMCI, la UdL amb DEI, la URV amb DEM (com per exemple apareix a la Taula 11)

 • Mercè Segarra diu:

  L’àrea de coneixement de materials és Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica i no Ciència dels materials i metal·lúrgia com posa en més d’un lloc del text. Cal rectificar-ho.
  Els grups de recerca de la UB tenen acrònim: CPCM, CPT i DIOPMA. Cal posar-los a la taula 2 i a les abreviacions. A més, els grups mai han estat participats pel departament d’enginyeria química, sempre han format part de l’àrea de CMEM encara que estaven adscrits al Departament d’Enginyeria Química i Metal·lúrgia fins al 27 d’abril de 2005, en que es va aprovar per Consell de Govern de la UB la creació del nou departament (no va ser al curs 2005-056 com es diu a la pàgina 21).
  En el punt 1.4, es podria afegir que la UB també té un sistema que recull l’activitat científica dels seus investigadors: webgrec.ub.edu
  El punt 3.1.1. diu que no s’han tingut en compte els materials funcionals perquè el seu interès no rau en les seves propietats mecàniques. Cada vegada hi ha més estudis sobre les propietats mecàniques d’aquests materials per tal d’avaluar la seva possible aplicació en dispositius, i es fan des de l’àrea de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica. Per tant, no és correcte deixar tota la recerca sobre materials funcionals a l’àrea de física.
  A la pàgina 40 es fa esment que el grup (hauria de ser en plural) de ciència de materials de la UB mantenen una estreta col·laboració amb el d’enginyeria química, cosa que no és certa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter