Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009): Biologia d’Organismes i Sistemes

Biologia d'Organismes i Sistemes

Font: Ferran Jordà.

En el marc del projecte dels Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009), ja es pot consultar el document de treball de Biologia d’Organismes i Sistemes (en format Adobe Acrobat). L’informe ha estat redactat per Jaume Terradas, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Les dues edicions anteriors dels Reports (1990-1995 i 1996-2002), que van comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es poden consultar a text complet al lloc web de l’IEC.

Els investigadors de Biologia d’Organismes i Sistemes tenen 4 setmanes, és a dir, fins el 14 de gener de 2013, per a deixar un comentari al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) o enviar un correu electrònic a l’OR-IEC. Un cop finalitzat el període de debat públic, el redactor estudiarà els comentaris i tancarà definitivament el text, que serà preparat per a editar.

Un projecte com aquest necessita de la participació i la implicació de tota la comunitat científica. En aquest sentit, us agrairem que col·laboreu amb nosaltres donant-ne la màxima difusió, i fent comentaris i aportacions al document de treball.

Per a més informació, podeu consultar el portal MERIDIÀ de l’OR-IEC, així com el Portal de publicacions de l’IEC. També podeu consultar les activitats i publicacions de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filials de l’IEC.

6 respostes a Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009): Biologia d’Organismes i Sistemes

 • Pere diu:

  És sorprenent que la gent que treballem en biologia i genètica del desenvolupament no siguem considerats com a investigadors de l’àrea “Biologia d’Organismes i Sistemes”. A l’ hora no som tampoc inclosos entre els practicants de “Biomedicina i Ciències de la Salut”. ¿a on és la nostra disciplina?

 • Respecte al document de BOS, une spetites precisions.
  A la pàgina 27 es diu que no hi ha al periode cap projecte CENIT de l’àmbit. Nosaltres vàrem participar en el projecte SOSTAQUA (http://www.sostaqua.com/) i per tant si que hi ha un projecte que va fer recerca en l’àmbit amb algunes publicacions que són posteriors a l’any 2009 en sa major part, però el projecte es d’abans. Nosaltres (i també gent de Microbiologia de la UB) estàven a l’activitat 10H.
  A altres ajuts no se si heu recollit els treballs que fem per la Diputació de Barcelona des de fa gairebé 20 anys (http://ecobill.diba.cat/). No es que ens fem rics però suposen de l’ordre de 40000 Euros/any (a la baixa actualment).

  Finalment em sembla que a la taula 3 a on hi han els professors de cada Univesitat, en el cas de la UB us heu deixat els titulars de Universitat (TU) dels quals el Departament en te uns quants segurament més de 10 (ara hi ha tantes categories que ja em perdo…).

  Felicitats per la feina feta.

 • Crisanto Gomez Lopez diu:

  Benvolguts,
  solament fer esment que a la UdG hi ha un altre grup de recerca consolidat reconegut en les convocatories considerades al report i que no apareix a la taula dels GR ja que de la UdG apareixen els de l’ambit dels companys de microbiologia i de limnologia. El que jo lidero, format per investigadors de la UdG i de la UAB, no apareix i em pregunto si ha estat considerat en la resta d’aspectes del report. Podem ser considerats dintre dels àmbits de Ecologia Terrestre, Zoologia o Biologia Animal.
  Grup de Recerca en Pertorbaciones Ecològicas i Comunitats Animals Terrestres (GR-PECAT). Grup de Recerca Consolidat de Catalunya (SGR-2005-1035 y SGR-2009-127).
  Cordialment.

 • Dani Boix diu:

  Un dubte metodològic. Per què no es mostren les dades del CSIC seperades per centres de recerca (com ara CEAB, CMIMA i IBB)?

 • Salvador Pueyo diu:

  Tinc un parell de possibles canvis a comentar (poca cosa tenint en compte el volum i abast del treball…).

  Sobre els centres CERCA (p. 17-18), s’esmenta el CREAF i alguns altres que “poden, eventualment, tocar temes de l’àmbit que ens interessa aquí”, entre els quals es compta el CRAG, el CRG i l’IRTA. Si es fa esment d’institucions com el Centre de Regulació Genòmica (CRG), també s’hi podria afegir alguns altres centres que, crec, tenen una relació més directa amb l’àmbit. Es podria comentar que, cap a les darreries del període analitzat (concretament, el juliol del 2008), es va constituir l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3), que té entre els seus objectius “to understand ecosystem and biogeochemical responses to climate change”. Lògicament és el cas que tinc més present perquè és la institució on estic, però també hi ha els casos de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i l’Institut Català de Paleontologia (ICP). Aquest darrer entra de ple en l’àmbit dels organismes i sistemes, a no ser que s’entengui que l’informe es restringeix a la vessant neontològica.

  Una altra qüestió que no he trobat és el barem exacte per als nombres de citacions: queda clar l’any de l’article citat, però no fins a quin any es compta els articles que el citen (o no ho he sapigut veure).

 • Maria Dolors Verdaguer Murla diu:

  En les taules resum del document (Taula 3, Taula 4, Taula 9, Taula 11) hi ha informació errònia sobre l’àrea de coneixement de Fisiologia Vegetal de la UdG, tant pel que fa al professorat que la constitueix, com a omissions de la mateixa en alguns llistats, com al fet que no es té en compte que els seus membres formen part d’un grup SGR. L’àrea de Fisiologia Vegetal de la UdG es va constituir legalment el 14 de setembre del 2001.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter