Catalunya deixa de ser capdavantera en les sol·licituds de patents nacionals

OEPMLes Estadísticas de Propiedad Industrial de l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM) faciliten el seguiment detallat de les dades actualitzades sobre patents, un indicador clau de la capacitat d’innovació tecnològica d’un sistema d’R+D+I. Així, les sol·licituds de patents nacionals per comunitats autònomes del període 2007-2012 demostren que Catalunya ha perdut la primera posició estatal en favor de Madrid. Ara bé, cal tenir en compte que ambdues comunitats han baixat en nombre absolut de sol·licituds, igual que el global espanyol, el qual se situa l’any 2012 a nivells anteriors a la crisi econòmica actual.

En el període 2007-2012, un 62,1 % de les sol·licituds de patents nacionals estan concentrades a 4 comunitats autònomes: Madrid (20,6 %), Catalunya (18,5 %), Andalusia (12,4 %) i el País Valencià (10,7 %). Ara bé, cal tenir en compte que el total de la producció del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), s’imputa a Madrid. Així, l’any 2011, les patents del CSIC representaven un 19,8% del global de Madrid (fent un clic a sobre de la taula, podeu ampliar-la).

Sol·licituds de patents nacionals (OEPM, 2007-2012)

L’anàlisi de les dades 2007-2012 permet detectar comunitats emergents com, per exemple, Aragó (5,8 %) o Galícia (4,8 %), mentre que el País Basc (6,0 %) i Navarra (3,1 %) mantenen una certa estabilitat. D’altra banda, les Illes Balears representen un 1 % de les sol·licituds estatals (fent un clic a sobre del gràfic, podeu ampliar-lo).

Pel que fa als principals sol·licitants de patents, el CSIC ocupa la primera posició. A Catalunya destaca la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), situada cada any entre els 10 primers sol·licitants i al capdavant del sector universitari espanyol. Al País Valencià cal destacar la producció tecnològica de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universitat d’Alacant (UA), posicionades entre les 20 majors sol·licitants estatals de patents.

Per a més informació, podeu consultar les Estadísticas de Propiedad Industrial de l’OEPM, així com altres entrades sobre el tema publicades a aquest bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter