Catalunya aporta gairebé la meitat dels investigadors més citats de l’Estat espanyol

ESILa base de dades Essential Science Indicators (ESI), de Thomson Reuters, determina a partir d’informació bibliomètrica la influència dels investigadors, institucions, documents, publicacions i països en 22 camps científics, així com les àrees de recerca emergents. Un dels apartats principals de la base de dades ESI permet consultar els documents més citats per països i publicats en el període 2002-2012. Dels 50 documents espanyols amb major citació, 36 (un 72 %) tenen com a mínim un autor dels territoris de llengua i cultura catalanes. A més, un 47,4 % dels 78 investigadors espanyols implicats treballen a institucions científiques de Catalunya.

BioinformaticsAbans d’analitzar en profunditat les dades, cal tenir en compte que els documents estudiats van ser publicats en revistes de gran impacte (Nature, The New England Journal of Medicine, Bioinformatics, etc.) i que corresponen a camps científics amb un nivell elevat de citació: Clinical Medicine (22 documents); Physics (10); i Molecular Biology & Genetics (5), etc. A més, alguns treballs presenten un gran nombre d’autors i la majoria tracten sobre aportacions fonamentals o aspectes metodològics. Tampoc cal oblidar que els documents publicats a l’inici del període 2002-2012 tenen més possibilitats d’acumular citacions (com a mínim, tots els 50 documents tenen 1.000 citacions cadascun).

a) Comunitats autònomes

Dels 50 documents espanyols més citats, 36 (un 72 %) tenen com a mínim un autor dels territoris de llengua i cultura catalanes (alguns documents presenten més d’una comunitat autònoma). Així, Catalunya està present a 29 documents, seguida per Madrid (10), el País Valencià (8), Andalusia (6) i Galícia (3). D’altra banda, les Illes Balears disposen d’1 article.

b) Autors

Pel que fa a l’autoria,  dels 78 autors espanyols que signen els 50 documents, Catalunya també ocupa la primera posició de forma destacada: 37 investigadors (un 47,4 % del total) provenen d’institucions catalanes. Les posicions següents són ocupades per Madrid (14 autors, un 17,9 %), el País Valencià (8 autors, un 10,3 %) i Andalusia (6 autors, un 7,7 %).

c) Institucions

En relació a les institucions, un mateix autor pot tenir més d’una afiliació i, a més, una mateixa entitat pot tenir diferents relacions institucionals. Tot i així, les institucions catalanes i valencianes amb major presència als 50 documents estudiats són les següents:
1) Hospital Clínic de Barcelona, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB): 10 documents
2) Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), Universitat de València (UV) i Universitat Politècnica de València (UPV): 5 documents
3) Hospital Universitari Vall d’Hebron: 4 documents
4) Facultat de Biologia de la UB: 3 documents
5) Hospital Universitari de Bellvitge i Institut Català d’Oncologia (ICO): 3 documents
6) Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i Institut de Ciències de l’Espai (ICE, CSIC): 3 documents
7) Universitat Pompeu Fabra (UPF), Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM) i Centre de Regulació Genòmica (CRG): 3 documents
8) Institut de Física d’Altes Energies (IFAE): 2 documents
9) Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC): 2 documents

Per a més informació, podeu consultar la base de dades ESI, així com altres entrades sobre bibliometria publicades a aquest blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter