Catalunya capta un terç dels projectes de recerca de l’Acción Estratégica de Salud des del 2000

ISCIIIEn el marc de l’Acción Estratégica de Salud (AES), antic Fondo de Investigaciones Sanitarias (FIS), l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) impulsa la convocatòria anual de projectes d’investigació en salut, dotada l’any 2012 amb un import de 67,8 milions d’euros. Properament, l’ISCIII obrirà la convocatòria 2013 i, per tant, és un bon moment per fer un balanç del paper que els territoris de llengua i cultura catalanes hi han jugat des de l’any 2000.

Per aprofundir en el tema, podeu consultar l’Informe Projectes de recerca del Fondo de Investigaciones Sanitarias (FIS) del portal web MERIDIÀ, que incorpora les dades de les convocatòries 2000-2012 per a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. La font d’informació són les resolucions del lloc web de l’ISCIII, sovint publicades de forma poc detallada. Aquest informe inclou les dades dels projectes de recerca biomèdica i ciències de la salut (en general, tres anys de durada) i, fins l’any 2010, dels estudis sobre avaluació de tecnologies sanitàries (en general, un any de durada).

A continuació es comenten les dades principals de l’Estat espanyol i dels territoris de llengua i cultura catalanes, segons la seva distribució territorial, temporal i institucional.

1) Distribució territorial i temporal

En el període 2000-2012, l’ISCIII ha concedit 9.020 projectes de recerca a l’Estat espanyol (Gràfic 1. Distribució dels projectes ISCIII per territoris). En el mateix període, Catalunya ha rebut 2.890 projectes (un 32 % del total estatal), el País Valencià, 596 (6,6 %) i les Illes Balears, 173 (1,9 %).

Gràfic 1. Distribució dels projectes ISCIII per territoris

AES - Gràfic 1

2) Distribució institucional

Per grans sectors institucionals, les dades dels territoris de llengua i cultura catalanes mostren un predomini clar dels instituts i centres de recerca (Gràfic 2. Distribució dels projectes ISCIII per sectors institucionals), seguits dels centres sanitaris i de les fundacions.

Gràfic 2. Distribució dels projectes ISCIII per sectors institucionals

AES Gràfic 2

A Catalunya, les grans agrupacions sanitàries són capdavanteres i cal tenir en compte que, a més dels hospitals, inclouen els instituts de recerca i/o les fundacions. Així, les institucions amb major nombre de projectes (sense tenir en compte els que hi puguin desenvolupar les universitats) estan concentrades a l’àrea metropolitana de Barcelona:
– Hospital Clínic de Barcelona: 671 projectes
– Hospital Universitari Vall d’Hebron: 331 projectes
– Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: 280 projectes
– Hospital Universitari de Bellvitge: 267 projectes
– Hospital del Mar: 196 projectes.

Al País Valencià, les institucions amb major quantitat de projectes es concentren a la ciutat de València i a l’àrea d’Alacant i Elx, alternant-se els hospitals i les universitats:
– Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València: 106 projectes
– Universitat de València (UV): 83 projectes
– Hospital Clínic Universitari de València: 74 projectes
– Universitat Miguel Hernández (UMH): 44 projectes
– Hospital General Universitari d’Alacant: 35 projectes.

A les Illes Balears, els projectes estan concentrats bàsicament en tres institucions:
– Fundació d’Investigació Sanitària de les Illes Balears Ramon Llull (creada l’any 2012, a partir de la Fundació Mateu Orfila i de la Fundació Caubet Cimera Illes Balears): 62 projectes
– Hospital Universitari Son Dureta (des del 2010, Hospital Universitari Son Espases): 43 projectes
– Universitat de les Illes Balears (UIB): 38 projectes.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l’ISCIII, així com l’apartat de Recursos econòmics del portal web MERIDIÀ o altres entrades sobre el tema publicades al Blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter