Article: «Una década de investigación documental sobre cienciometría en España»

La Revista Española de Documentación Científica (REDC) ha publicat en el vol. 36, núm. 2 (2013) l’article  «Una década de investigación documental sobre cienciometría en España: análisis de los artículos de la base de datos ISOC (2000-2009)». En aquest treball es defineix l’evolució dels articles sobre cienciometria a Espanya durant el període 2000-2009 des de la perspectiva de la documentació aplicada a la investigació científica. L’anàlisi es centra en les àrees de les ciències socials i de les humanitats, a partir dels registres seleccionats de la base de dades ISOC, de l’Instituto de Estudios Documentales sobre Ciencia y Tecnología (IEDCYT) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).

Llorenç Arguimbau-Vivó, de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC); Eulàlia Fuentes-Pujol, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); i Mónica Gallifa-Calatayud, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) són els autors de l’article. El propòsit fonamental és definir l’evolució dels articles documentals sobre cienciometria a Espanya en el període 2000-2009 des d’una òptica quantitativa. En aquest sentit, la metodologia s’ha estructurat de la forma següent:
1. Cerca i descàrrega de la informació biblogràfica.
2. Tractament  i normalització de la informació dels articles.
3. Obtenció d’indicadors i anàlisis de les dades des de dimensions múltiples.
4. Discussió dels resultats i extracció de les conclusions principals.

article

En els resultats, s’analitzen els articles des de diferents perspectives: autors; organitzacions; àrees geogràfiques; idiomes; revistes; classificacions; i descriptors. Finalment, es comenten les possibles vies d’ampliació de la investigació i es destaquen algunes conclusions sobre la documentació científica a Espanya durant la primera dècada del segle XXI.

En aquest context, la distribució per sectors demostra un predomini de les universitats i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). La Universitat de València (UV) ocupa la segona posició de productivitat en el camp de l’ensenyament superior. Tanmateix, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) es trobarien en una setena i desena posició, respectivament.

Arguimbau-Vivó, L.; Fuentes-Pujol, E.; Gallifa-Calatayud, M. (2013). Una década de investigación documental sobre cienciometría en España: análisis de los artículos de la base de datos ISOC (2000-2009). Revista Española de Documentación Científica, 36(2):en007. doi: http://dx.doi.org/10.3989/redc.2013.2.907.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter