El CSIC va perdre un 13,8% dels seus investigadors l’any 2012

CSICEn les darreres setmanes, la situació econòmica del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha sigut objecte de debat als mitjans de comunicació. Des de l’any 2009, l’organisme acumula una retallada pressupostària de gairebé un 40%, fet que comporta enormes dificultats operatives. Per tant, és una bona oportunitat per analitzar com ha afectat això als 125 centres del CSIC, sobretot als 35 (un 28%) que es troben als territoris de llengua i cultura catalanes: 22 a Catalunya (8 són mixtos, és a dir, consorciats amb altres institucions); 11 al País Valencià (8 mixtos); i 2 a les Illes Balears (ambdós mixtos).

Segons les memòries oficials del CSIC, en un any el personal total de la institució ha baixat de 14.050 (any 2011) a 12.795 (any 2012, un -9,8%) (vegeu Taula 1). Aquesta davallada és similar a la dels centres catalans (-9,9%) i valencians (-8,9%), però la situació és pitjor a les Illes Balears (-15,9%). Per categories, el descens és especialment important per als científics: un -13,8% a Espanya; un -11,7% a Catalunya; un -11% al País Valencià ; i, per últim, un -26,4% a les Illes Balears.

Taula 1Distribució del personal del CSIC per categoria i àrea geogràfica (2011-2012)

Taula 1

Pel que al personal en formació (introducció a la recerca, màsters i predoctorals) (vegeu Taula 2), ha registrat un descens anual del 19,6% al global de l’Estat espanyol. Catalunya (-15,1%) i el País Valencià (-14,6%) es troben per sota de la mitjana espanyola, però la situació de les Illes Balears torna a ser pitjor (s’ha passat de 74 a 40 persones).

Taula 2. Distribució del personal en formació per gènere i àrea geogràfica (2011-2012)

Taula 2

Finalment, la transferència de tecnologia és una font important de recursos propis procedents de contractes i convenis amb empreses i organismes (vegeu Taula 3). Si bé el nombre absolut d’activitats (vigents i signades) ha augmentat des de l’any 2010, es pot constatar un descens clar dels ingressos per aquest concepte.

Taula 3. Contractes i convenis de transferència de tecnologia per àrea geogràfica (2010-2012)

Taula 3

Per a més informació, podeu consultar les memòries oficials del CSIC, així com altres entrades sobre el tema publicades a aquest blog.

Una resposta a El CSIC va perdre un 13,8% dels seus investigadors l’any 2012

  • Ramon diu:

    És una pena que institucions científiques tant importants com el CSIC sofreixin aquestes retallades i hagin d’afrontar situacions tant poc desitjades com l’acomiadament de personal. Tot i això cal seguir endavant i lluitar per la ciència, els esforços acabaran donant els seus fruits.

    Ramon – Cocociència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter