Quants documents publiquen els científics catalans a les revistes «Nature» i «Science»?

Nature & Science«Nature» i «Science» són dues de les principals revistes científiques del món, amb un gran impacte internacional. Per tant, el nombre de documents publicats en aquestes dues revistes és un dels indicadors a tenir en compte a l’hora de calibrar un sistema científic.

L’Observatori de la Recerca de l’IEC (OR-IEC) ha analitzat les dades bibliomètriques de la producció científica d’institucions catalanes publicada a ambdues revistes en el període 2001-2012. A més, s’han comparat les dades de Catalunya amb la dels altres països que també publiquen a «Nature» i «Science». Així, des de l’any 2001, el nombre de documents d’institucions catalanes ha crescut exponencialment, fins a representar un 0,83% del total en el quadrienni 2009-2012. Els resultats són encara millors si considerem l’indicador de nombre de documents per milió d’habitants, on Catalunya ocupa la 14a posició en el rànquing de països.

Metodològicament, l’estudi recull les dades de qualsevol tipus de document publicat a les revistes «Nature» i «Science», a partir de la consulta de la base de dades Science Citation Index (SCI). Per facilitar l’anàlisi de la informació s’ha segmentat el període 2001-2012 en 3 quadriennis: 2001-2004, 2005-2008 i 2009-2012. Els indicadors utilitzats són:
a) Nombre de documents (articles, revisions, editorials, cartes, etc.)
b) Percentatge sobre el total de documents publicats per les dues revistes (naturalment, hi ha documents amb diversos països implicats i, per tant, la suma dels percentatges supera el 100%).
c) Nombre de documents per milió d’habitants (per evitar distorsions, s’han exclòs països amb menys de 100.000 habitants: Bermudes, Mònaco, Seychelles, etc.).

Des de l’any 2001, el nombre de documents d’institucions catalanes ha crescut exponencialment. Així, s’ha passat de 50 documents (2001-2004, un 0,23% del total) a 97 (2005-2008, un 0,46%) i, finalment, a 173 (2009-2012, un 0,83%). Aquesta progressió s’ha traduït en la millora de la posició de Catalunya en el rànquing de països per nombre de documents: 27a (2001-2004), 22a (2005-2008) i 18a (2009-2012).

Els resultats són encara millors si considerem l’indicador de nombre de documents per milió d’habitants  (Taula 1). Així, en el període 2001-2004 Catalunya ocupava la 20a posició en el rànquing de països, amb 7,9 documents per milió d’habitants. En el darrer quadrienni estudiat (2009-2012), Catalunya s’ha situat en el lloc 14è del món, amb 23,1 documents per milió d’habitants, un valor superior a països com Finlàndia, Alemanya o França.

Nature & Science

En les properes setmanes, l’OR-IEC ampliarà aquestes dades amb una anàlisi per disciplines científiques, tipus de documents i entitats de recerca.

Una resposta a Quants documents publiquen els científics catalans a les revistes «Nature» i «Science»?

 • Raül Méndez-Vásquez diu:

  El fet que el coneixement científic i tecnològic produït des de Catalunya guanya protagonisme en l’àmbit internacional no és un fenomen nou ni aïllat.

  El sistema R+D de Catalunya ha incrementat la seva capacitat productiva en un 48% de mitjana entre 1995-2009, tal com indica el nombre d’articles, revisions i proceeding papers signats per centres catalans, arribant a l’1% del món i el 3% d’Europa el 2009. Val a dir que la població de Catalunya representa menys de l’1% del món.

  L’impacte internacional del coneixement produït a Catalunya també s’ha incrementat en aquest període aconseguint fites realment destacables, com ara una taxa de citació normalitzada un 11,6% superior a la mitjana mundial (RCI, 1,116), o que triplica el nombre de publicacions en el Top 1% més citat del món (HCP), és a dir que supera la concentració teòrica esperada en un 68%; entre d’altres.

  Si l’anàlisi retrospectiva del sistema R+D de Catalunya és molt positiva, les tendències observades també ho són i fan pensar que aquest sistema continuarà creixent fins a trobar al seu màxim i el seu lloc dins la lliga de la ciència i la tecnologia internacional. Si voleu més detalls: http://bac.fundaciorecerca.cat/ncrcat09

  El que s’ha descrit també té el seu reflex en la representativitat del sistema R+D de Catalunya en revistes científiques com Nature o Science. D’acord amb el nombre d’articles, revisions i proceedings publicats en aquestes dues revistes Catalunya se situa en una respectable di novena posició, tenint en compte les grandàries dels sistemes R+D amb els que es compara. Si treiem l’efecte de la grandària dels sistemes, és a dir, dividim el nombre de publicacions pels habitants de cada regió, Catalunya passa a les primeres posicions. Ho podeu comprovar vosaltres mateixos: http://bac.fundaciorecerca.cat/nature_science

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter