El Grup de Recerca en Bibliometria (BAC) publica dos interessants estudis

El Grup de Recerca en Bibliometria (BAC) ha fet públics dos nous estudis bibliomètrics sobre els resultats de l’activitat científica. BAC és un grup d’investigació on hi participen la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), la Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i la Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer (FPM). Des de l’any 2011, aquest grup és soci bibliomètric de Thomson Reuters, fet que li ha permès treballar amb bases de dades ad hoc com, per exemple, National Citation Report for Spain (NCR) i National Science Indicators (NSI).

Realitzat per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, el primer estudi rep el títol de NCR Catalunya 1995-2009: Evolució de la producció científica de Catalunya en els últims quinze anys. L’anàlisi constata que el sistema científic d’R+D català ha augmentat la seva capacitat productiva d’articles, revisions i proceeding papers en un 48% de mitjana, fins a arribar a l’1% del món i el 3% d’Europa l’any 2009. Pel que fa a l’impacte internacional del coneixement produït a Catalunya, també ha crescut de forma considerable. Així, la taxa de citació normalitzada és un 11,6% superior a la mitjana mundial i Catalunya supera clarament la seva expectativa de publicacions en l’àmbit dels Highly Cited Papers. A més, les tendències de futur també són positives i fan pensar que el sistema científic català continuarà creixent.

A banda d’un document amb una selecció dels resultats més destacats, l’estudi NCR Catalunya 1995-2009 presenta 4 apartats:
1) Context internacional
2) Comparativa autonòmica
3) Producció científica catalana (1995-2009) des de la perspectiva temàtica i sectorial, a partir d’indicadors bibliomètrics d’activitat, visibilitat, excel·lència i cooperació.
4) Outstanding papers, on s’analitza la producció científica catalana tenint en compte només el subconjunt de documents que pertanyen al 0,1% que ha acumulat més citacions dins d’una disciplina científica.

El segon estudi és Bibliometric analysis of the publications in the journals Nature and Science between 1998 and 2012. Aquestes dues revistes s’ocupen de tots els camps de la ciència i la tecnologia i han publicat progressos científics molt significatius, amb un enorme impacte internacional. Aquest estudi bibliomètric permet determinar, de forma interactiva, les regions, disciplines científiques, organitzacions i investigadors que han contribuït a augmentar el prestigi d’ambdues revistes en els darrers 15 anys.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web del Grup BAC, així com altres entrades sobre bibliometria publicades en aquest Blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter