Les universitats catalanes acorden usar ORCID per a identificar els autors de la producció de recerca

La desambiguació dels noms dels investigadors suposa un repte per a la comunicació i la documentació científica. En aquesta línia, ORCID va ser creat l’octubre de 2012 com un projecte obert, sense ànim de lucre i comunitari que ofereix un sistema per a crear i mantenir un registre únic d’investigadors. Així, s’atorga a cada investigador una identificació alfanumèrica, persistent i inequívoca per a distingir clarament la seva producció científica i evitar confusions relacionades amb l’autoria. Es tracta d’un identificador similar al Digital Object Identifier (DOI) que actualment es fa servir als articles i vol ser un sistema transparent que pugui interrelacionar-se amb altres sistemes actuals d’identificació dels autors.

ORCID pretén esdevenir el registre únic mundial d’investigadors i vincular la seva producció. El registre compta actualment amb més de 180.000 investigadors i és acceptat per moltes organitzacions i editorials científiques, com ara Nature, Elsevier o Thomson Reuters.

L’ús de l’identificador ORCID possibilita l’enllaç de les activitats de recerca d’un mateix autor referenciades a diferents sistemes d’informació. Aquesta funcionalitat serà imprescindible en la creació del futur Portal de la Recerca de Catalunya que permetrà la consulta agregada a la recerca produïda en les diferents universitats i capturada des de diferents sistemes.

El Portal de la Recerca de Catalunya és una iniciativa de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, en la qual el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i el Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA) treballen conjuntament amb les universitats participants. El portal recol·lectarà la producció de recerca dels sistemes d’informació de les universitats catalanes per donar una visibilitat conjunta de les institucions que fan recerca, dels seus investigadors i de la seva producció científica.

Per a més informació, podeu consultar el lloc web d’ORCID, així com la presentació sobre el Portal de la Recerca de Catalunya realitzada a les Segones Jornades sobre Gestió de la Informació Científica (JGIC-2013).

Una resposta a Les universitats catalanes acorden usar ORCID per a identificar els autors de la producció de recerca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter