Accés a les revistes d’accés obert amb alt factor d’impacte

Les revistes en accés obert tenen una qualitat inferior que les revistes convencionals? Aquest és un dels dubtes principals que tenen els investigadors a l’hora de publicar revistes en Open Acces. LibTechNotes, el blog sobre tendències en l’àmbit tecnològic de les biblioteques de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), tracta aquesta qüestió en un estudi que es descriu en l’entrada publicada el 4 de novembre. L’autora del post, Mari Vállez, afirma que publicar articles científics en revistes d’accés obert és perfectament compatible amb publicar en revistes que tenen factor d’impacte.

Aquesta conclusió es constata mitjançant l’eina desenvolupada per la Biblioteca virtual de la UOC, que facilita l’accés a revistes en accés obert amb alt factor d’impacte. El sistema analitza la informació de les tres plataformes següents:
1. Directory of Open Access Journals (DOAJ): directori que conté revistes científiques i acadèmiques que utilitzen un sistema de control de qualitat que en garanteix el contingut.
2. Journal Citation Report (JCR): publicació que proporciona informació sobre revistes acadèmiques de ciències i ciències socials, i n’inclou els factors d’impacte.
3. SCImago Journal Rank (SJR): portal web que inclou revistes i indicadors científics territorials, desenvolupat a partir de la base de dades d’Scopus (Elsevier B.V.).

Per a dur a terme l’anàlisi, s’ha estandarditzat la informació de cada plataforma, els ISSN i els títols de les revistes. També s’ha comprovat que els ISSN apareguin tant al JCR i al SJR, com al DOAJ. A més, s’ha desenvolupat un mapa que mostra la geolocalització dels editors de revistes i que ajuda a identificar les àrees geogràfiques més actives. També s’ha inclòs una infografia que mostra els àmbits científics principals de les revistes en accés obert.

Per a descarregar-vos les dades en brut o fer una ullada a les llistes d’infografies creades podeu consultar l’Open Access Journals with Impact Factors. També podeu obtenir més informació de l’estudi al lloc web de LibTechNotes.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter