Catalunya obté un 2,4% del finançament R+D europeu

FP7Ara que està punt d’entrar en funcionament el programa Horizon 2020 de la Unió Europea (UE), és el moment adequat per fer un balanç de la participació dels territoris de llengua i cultura catalanes al 7th Framework Programme (FP7). En aquest sentit, el Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) ha publicat un informe amb les dades provisionals dels anys 2007-2013, el període complet del FP7. Catalunya ha rebut 864,1 milions d’euros, un 2,4 % del finançament competitiu atorgat als 27 països de la UE. A més, a Catalunya un 4,6 % de la despesa interna total en activitats d’R+D prové de la captació de fons europeus.

L’informe «Participación española en el VII Programa Marco de l+D de la Unión Europea» del CDTI presenta les dades provisionals 2007-2013, en les quals només hi falta compatibilitzar un 40 % del pressupost de l’any 2013. Segons l’informe, l’Estat espanyol ha rebut 2.969,3 milions d’euros en subvencions del FP7, un 8,3 % del pressupost total adjudicat a la UE. Pel que fa al percentatge de retorn econòmic, l’Estat espanyol se situa per darrere d’Alemanya (18,2 %), el Regne Unit (16,8 %), França (12,1 %) i Itàlia (9,3 %). El total d’activitats amb participació d’entitats espanyoles és de 5.625 (un 27 % del total), amb 2.521 institucions diferents, de les quals 1.642 són empreses. A més, Espanya ha liderat 721 projectes en col·laboració i xarxes d’excel·lència, un 10,8 % del total.

El retorn econòmic per tipus d’entitat a l’Estat espanyol està encapçalat per les empreses (un 32,7 % del total), seguides per les universitats (22,3 %), els centres públics de recerca (14,1 %), els centres tecnològics (11,6 %), les associacions d’investigació (10,3 %) i altres entitats (9 %).

Pel que fa a la distribució del retorn econòmic per comunitats autònomes (Gràfic 1, feu un clic per ampliar-lo), Madrid (29,7 %) se situa en la primera posició, però segurament perquè s’hi comptabilitzen totes les subvencions obtingudes pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). En segona posició està Catalunya (29,1 %), seguida de lluny pel País Basc (13,4 %), el País Valencià (6,8 %) i Andalusia (6,1 %). Per tant, aquests 5 territoris acumulen el 85,1 % del retorn econòmic estatal. D’altra banda, les Illes Balears (0,6 %) se situen només per sobre de les Illes Canàries (0,5 %) i Extremadura (0,2 %).

Gràfic 1. Finançament FP7 per comunitats autònomes (% estatal)
Gràfic 1

Una anàlisi interessant és el percentatge que representen els fons competitius captats respecte a la despesa interna en activitats d’R+D (2007-2012) de les comunitats autònomes (Gràfic 2, feu clic per ampliar-lo). Així, un 4,6 % de la despesa interna total en activitats d’R+D de Catalunya prové de la captació de fons competitius europeus, mentre que el País Valencià i les Illes Balears obtenen, respectivament, un 3,2 % i un 3,1 %. En aquest sentit, els territoris més eficients en captació de fons europeus es concentren a l’arc mediterrani i al nord-est peninsular.

Gràfic 2. Finançament FP7 per comunitats autònomes (% Despesa interna en R+D)
Gràfic 2

Respecte al panorama institucional, les 25 entitats espanyoles que han aconseguit un major retorn del FP7 ordenades per la subvenció obtinguda (Taula 1, feu clic per ampliar-la) també evidencien el predomini clar de Madrid i Catalunya (9 entitats per a cada comunitat), seguides pel País Basc (3) i el País Valencià (2).

Taula 1. Finançament FP7 per entitats (ordenades segons la subvenció obtinguda)
Taula 1. Finançament FP per entitats

Per a més informació, podeu consultar l’informe del CDTI, així com altres entrades sobre aquest tema publicades al Blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter