Estudi bibliomètric: «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2008-2012)»

L’estudi «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2008-2012)», publicat pel Grupo de Investigación EC3 (Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica) de la Universidad de Granada (UGR), permet trobar l’impacte d’una revista a partir del recompte de cites que ofereix Google Scholar Metrics (GSM). Amb aquest treball es pretén comprovar quin és l’abast que té el GSM de les revistes científiques espanyoles. L’objectiu principal és superar la limitació que té l’eina, la qual no permet agrupar i ordenar les revistes segons el país de publicació.

El treball presenta els rànquings de les revistes científiques espanyoles que figuren al GSM, per camps científics i disciplines. Aquests s’ordenen d’acord amb l’Índex H, que és l’indicador bibliomètric basat en la quantitat de citacions que rep un article per a mesurar la qualitat professional dels científics. Els dos criteris d’inclusió de les revistes que s’utilitzen són: comptar amb 100 treballs publicats i tenir com a mínim una cita. Les cerques bibliogràfiques es van dur a terme entre el 4 i el 14 de novembre de 2013. En total, s’han identificat 1.051 revistes, de les quals 541 són de Ciències Socials; 242 d’Art i Humanitats; 154 de Ciències de la Salut;  i 114 de Ciències Naturals i Enginyeries.

En l’actualitat, el GSM no permet agrupar i ordenar les revistes segons el seu país de publicació. D’altra banda, ofereix els rànquings generals per llengües (les 100 que tenen un factor d’impacte major), i en el cas de les revistes en anglés, els rànquings per àrees temàtiques i disciplines. En aquest últim cas, només presenta les 20 revistes amb l’Índex H més elevat. D’aquesta opció han quedat excloses les revistes dels altres 9 idiomes en què es presenten llistats (xinès; portuguès, alemany; espanyol; francès; japonès; holandès; i italià). Google Scholar només ofereix informació de 64 revistes espanyoles  que tenen un factor d’impacte major. Aquestes estan incloses dins del llistat de les 100 publicacions en espanyol d’Índex H més elevat.

Per a aprofundir en l’estudi, podeu consultar l’«Índice H de las revistas españolas de Ciencias Sociales y Jurídicas según Google Scholar (2008-2012)». Així mateix podeu accedir a l’entrada publicada sobre aquest tema al Blog de l’OR-IEC.

Una resposta a Estudi bibliomètric: «Índice H de las Revistas Científicas Españolas según Google Scholar Metrics (2008-2012)»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter