Informe Biocat 2013: una aposta pel valor i el creixement

Biocat, l’entitat que coordina i promou el sector de les biociències a Catalunya, ha publicat la tercera edició de l’Informe Biocat 2013: una aposta pel valor i el creixement. L’informe constata la importància d’augmentar el valor dels projectes per a garantir el creixement del sector biomèdic i el seu impacte econòmic i social. L’acte de presentació del document es va dur a terme el dimarts passat, 3 de desembre, a l’edifici DHUB de Barcelona.

Les dades corresponents al període 2011-2013 mostren l’evolució positiva d’indicadors clau de la BioRegió de Catalunya:
Augment significatiu del finançament privat dels projectes empresarials.
Lleuger increment de l’ocupació a les companyies.
Consolidació del lideratge de la BioRegió en recerca en ciències de la vida.
Competitivitat internacional.
Creixents col·laboracions publicoprivades.

D’altra banda, es mostra una reducció dràstica dels fons públics per a les start-up i les empreses intensives en R+D; el canvi de tendència en la facturació del sector; i finalment, el nombre de companyies desaparegudes en els dos darrers anys.

Segons l’informe, la BioRegió de Catalunya compta amb 512 empreses (gairebé el doble que l’any 2000); 56 centres de recerca amb activitat en ciències de la vida o disciplines vinculades; 17 hospitals universitaris; i 11 universitats que ofereixen formació de biociències. A més, Catalunya compta amb el 20% de les empreses que fan R+D en biotecnologia a l’Estat espanyol, que tenen la salut humana com a àmbit principal d’aplicació de la seva recerca, sobretot, les malalties del sistema nerviós central, l’oncologia i les afeccions cardiovasculars.

Val a dir que les empreses catalanes en ciències de la vida han captat 43,68 milions d’euros en capital risc entre 2012 i 2013, més del doble que en el període 2010-2011. A més, les entitats científiques catalanes han promogut la creació de 54 spin-off en l’àmbit de les biociències entre 2000 i 2013. Per contra, el nombre de patents generades és reduït en comparació amb països de l’entorn i regions amb característiques socioeconòmiques similars.

L’informe també apunta que factors com l’envelliment de la població; les pressions econòmiques sobre els sistemes de salut públics; les barreres regulatòries; i també, les dificultats d’accés al mercat de nous medicaments i de tecnologies mèdiques innovadores, propicien l’impuls de models d’open innovation, un interès creixent de la indústria per les malalties rares i l’aposta per les economies emergents.

Finalment, l’informe analitza el grau d’internacionalització de les empreses catalanes del sector de les biociències. Un 65% de les empreses biotecnològiques, farmacèutiques i de tecnologies mèdiques comercialitzen productes en el mercat internacional i la majoria d’aquelles que no tenen producte al mercat, tenen acords de col·laboració científica i tecnològica amb socis internacionals.

Per més informació detallada, podeu consultar l’Informe Biocat 2013 en catàla, espanyol i anglès al lloc web de Biocat. També podeu llegir altres entrades relacionades amb aquesta entitat, al Blog de l’OR-IEC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter