Catalunya encapçala les estadístiques d’invencions tècniques a l’Estat espanyol (2013)

OEPML’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM) ha publicat les estadístiques 2013 de propietat industrial, un indicador bàsic sobre la situació de la tecnologia, el desenvolupament i la innovació del sistema d’R+D+I. Aquestes estadístiques contenen dades sobre patents nacionals, models d’utilitat, dissenys industrials, marques i noms comercials.

Pel que fa a la protecció de les invencions tècniques (patents i models d’utilitat), les sol·licituds de patents nacionals han baixat un 6,8%, de 3.361 (any 2012) a 3.133 (any 2013), per situar-se a xifres similars a les de fa una dècada. Segons les estadístiques d’Eurostat, cal recordar que Catalunya sol·licita el doble de patents que Espanya però la meitat que la mitjana europea a l’European Patent Office (EPO).

Per la seva banda, les sol·licituds de models d’utilitat han pujat un 4,6%, de 2.517 (any 2012) a 2.633 (any 2013). Cal tenir en compte que el model d’utilitat protegeix invencions amb menor rang inventiu que les patents, però l’abast de la protecció és similar en ambdós casos.

Per comunitats autònomes, les sol·licituds de protecció de les invencions tècniques  són liderades per Catalunya (556 patents i 587 models d’utilitat), seguida de Madrid (552 i 451), Andalusia (468 i 299) i el País Valencià (361 i 347). Així, Catalunya recupera un lideratge que no havia ocupat des de l’esclat de l’actual crisi econòmica. D’altra banda, les Illes Balears han sol·licitat 22 patents i 47 models d’utilitat.

La ràtio de sol·licituds de patents nacionals per milió d’habitants (Gràfic 1, feu un clic per ampliar la imatge) situa a les posicions superiors a la mitjana estatal a les comunitats del nord-est peninsular (Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc), juntament amb Madrid, Catalunya i el País Valencià.

Gràfic 1. Sol·licituds de patents nacionals per milió d’habitants (2013)
Patents OEPM

D’altra banda, la ràtio de sol·licituds de models d’utilitat per milió d’habitants (Gràfic 2, feu un clic per ampliar la imatge) situa a Catalunya, Madrid i el País Valencià com a les comunitats autònomes capdavanteres.

Gràfic 2Sol·licituds de models d’utilitat per milió d’habitants (2013)
Models OEPM

Per a més informació, podeu consultar les estadístiques de l’OEPM, així com altres entrades sobre el tema publicades a aquest Blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter