L’estat de la innovació europea: Progrés general però creixen les diferències entre territoris

Cada cop més, el creixement econòmic està relacionat amb la capacitat per a canviar i innovar. Dos informes publicats per la Comissió Europea (CE) constaten el progrés general de la innovació europea però també que les diferències territorials encara són força importants i disminueixen lentament.

L’informe «Innovation Union Scoreboard 2014» mostra que el panorama de la innovació a la Unió Europea (UE) segueix sent relativament estable, amb Suècia al capdavant, seguida per Dinamarca, Alemanya i Finlàndia. D’altra banda, Portugal, Estònia i Letònia són els països que més han millorat en els últims anys. A més, l’informe detecta un retrocés de la situació de la innovació a l’Estat espanyol. En aquest marc, Espanya se situa en el lloc 17è dels 28 estats membres, un esglaó més avall de la posició que ocupava l’any 2013.

L’informe «Innovation Union Scoreboard 2014» té en compte dues dotzenes d’indicadors i quatre categories en funció de la posició que ocupa cada territori: líder, seguidor, d’innovació moderada i d’innovació modesta. En aquest context, Espanya se situa en el tercer grup juntament amb Itàlia; República Txeca; Portugal; Grècia; Hongria; Eslovàquia; Malta; Croàcia; Lituània i Polònia. Segons l’informe, els punts febles d’Espanya en innovació són les exportacions de serveis intensius en coneixement, l’impuls lleu de la pime i l’escassetat d’ingressos per a la venda de patents a l’estranger. Per contra, es destaca una participació creixent en les vendes, així com la presència d’investigadors espanyols en publicacions escrites amb la col·laboració de científics estrangers.

RIS 2014A escala regional, l’informe «Regional Innovation Scoreboard 2014» posa en evidència que la majoria de territoris europeus han millorat els resultats en innovació però, d’altra banda, 35 regions de 15 països han empitjorat. Així, s’han detectat 34 regions líders en innovació, 57 seguidores, 68 innovadores moderadament i 31 innovadores modestes. L’excel·lència en innovació es concentra exclusivament en 8 estats: Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, França, Irlanda, Països Baixos, Suècia i el Regne Unit. En el marc de les comunitats autònomes espanyoles, el descens relatiu més pronunciat va tenir lloc a l’Aragó, Catalunya i Madrid, que van perdre la posició en el grup de seguidors per a passar a formar part del conjunt de regions d’innovació moderada. A més, les Illes Balears se situen entre les regions menys innovadores del continent.

Per a aprofundir en el tema, podeu consultar els informes complets al lloc web de la CE.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter