«H Index Scholar» mesura la producció de 15.000 professors universitaris espanyols en Ciències socials i Humanitats

H Index Scholar«H Index Scholar» és un índex bibliomètric creat pel Grupo de Evaluación de la Ciencia y la Comunicación Científica (EC3) de la Universidad de Granada (UGR). Es tracta d’un índex que pretén mesurar el rendiment de la producció acadèmica dels professors i investigadors de les universitats públiques espanyoles d’Humanitats i Ciències Socials a través de Google Scholar, amb les seves publicacions i les citacions bibliogràfiques que han rebut.

La versió actual d’«H Index Scholar» calibra la producció de 15.000 professors universitaris, malgrat que s’ha calculat la informació de més de 40.000. Les dades corresponen a l’any 2012, si bé la data concreta de consulta consta a cada àrea de coneixement. La informació s’organitza en 4 grans àmbits (Ciències socials, Ciències jurídiques, Ciències humanes i Belles arts), les quals se subdivideixen en disciplines i àrees de coneixement. Dins de cada àrea, hi consta els professors amb la universitat i els índexs bibliomètrics H i G.

Els objectius d’«H Index Scholar» són:
1) Comprovar la capacitat de  Google Scholar per recuperar la producció científica i acadèmica en àmbits gairebé invisibles en les bases de dades tradicionals.
2) Examinar la idoneïtat de  Google Scholar per identificar la producció d’entorns geogràfics i lingüístics diferents a l’anglosaxó.
3) Determinar la fiabilitat i validesa dels índexs bibliomètrics H i G basats en informació subministrada per  Google Scholar per detectar el nucli d’acadèmics de major influència en les disciplines humanístiques i socials.

El grup EC3 recalca el caràcter experimental de l’índex. Es tracta d’una versió en proves i les errades detectades es poden comunicar mitjançant un formulari de contacte. En aquest sentit, cal tenir en compte que  Google Scholar no realitza cap control ni normalització de les fonts que processa ni dels noms dels investigadors.

Les futures actualitzacions de l’índex bibliomètric es poden beneficiar de la difusió entre la comunitat científica de l’ús de perfils públics a  Google Scholar per millorar la visibilitat dels seus resultats. En aquest sentit, cal recordar que el Laboratorio de Cibermetría del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha publicat recentment la tercera edició (en versió de proves) del rànquing «CSIC, CIEMAT, IEO, INIA, INTA, ISCIII, CNIC, CNIO Researchers ranked by Google Scholar Citations profiles».

Per a més informació, podeu consultar el lloc web d’«H Index Scholar», així com del grup EC3.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter