El llegat científic de l’ecòleg Ramón Margalef

capcalera_margalefDeu anys després de la mort de l’ecòleg Ramon Margalef, el primer catedràtic d’ecologia de tot l’Estat i un referent internacional per a generacions de científics d’arreu del món, es celebra el primer acte institucional per a fer-li un tribut de reconeixement de la seva tasca científica. L’acte d’inauguració tindrà lloc avui 29 de maig a les 12 hores, amb la conferència «Ecologia i evolució o evolució i ecologia».

L’esdeveniment es realitzarà a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), i hi participaran els experts Narcís Prat, catedràtic del Departament d’Ecologia; Joandomènec Ros, catedràtic del mateix departament i president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); i Lluís Serra, professor emèrit del Departament de Genètica. L’acte estarà presidit pel rector Dídac Ramírez, i el degà de la Facultat, Joaquim Gutiérrez.

Aquest tribut ofereix un programa ampli d’actes institucionals que es desenvoluparan fins a finals del mes de juliol. Les entitats que formen part de l’organització són: la UB; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC); l’IEC; l’Institut Botànic de Barcelona (IBB); la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB); el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); i finalment, el Jardí Botànic Marimurtra de la Fundació Carl Faust, institucions molt lligades a la trajectòria docent i investigadora del naturalista català.

Ramon Margalef ha estat un dels científics més productius i citats en l’àmbit de l’ecologia, i és autor d’obres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com ara Ecología (1974); Limnología (1983) i Our Biosphere (1997). A més, va obtenir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003 i va ser el primer científic reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1997. Margalef va ser un dels pioners a desenvolupar una recerca marina de qualitat i altament competitiva. El 1980 va ser guardonat pel Bedford Institute of Oceanography (Canadà) amb el Premi Huntsmann a l’excel·lència en ciències marines, considerat el Nobel de l’oceanografia.

Totes les activitats previstes en homenatge a Margalef i el seu llegat científic es poden consultar al lloc web Ramon Margalef (1919-2004): 10 anys recordant el mestre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter