Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009): Física

Font: CERN.
En el marc del projecte dels Reports de la recerca a Catalunya (2003-2009), ja es pot consultar el document de treball de Física (en format Adobe Acrobat). L’informe ha estat redactat per David Jou, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Les dues edicions anteriors dels Reports (1990-1995 i 1996-2002), que van comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es poden consultar a text complet al lloc web de l’IEC.
Els investigadors de l’àrea de Física tenen un període d’un mes, és a dir, fins al 17 d’octubre de 2014, per a deixar un comentari al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) o enviar un correu electrònic a l’OR-IEC. Un cop finalitzat el període de debat públic, el redactor estudiarà els comentaris rebuts i tancarà definitivament el text, que serà preparat per a editar.
Un projecte com aquest necessita la participació i la implicació de tota la comunitat científica. En aquest sentit, us agrairem que col·laboreu amb nosaltres donant-ne la màxima difusió, i fent comentaris i aportacions al document de treball.
Per a més informació, podeu consultar el portal MERIDIÀ de l’OR-IEC, així com el Portal de publicacions de l’IEC.
Se echa de menos en toda la memoria la casi total ausencia de mención al Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICC-UB) (incluyendo la lista de acrónimos al comienzo del informe), pese a haber sido constituido hace años. Adicionalmente, he detectado algunos puntos (puede haber más) donde la información sobre investigadores del ICC es incompleta:
-p.14: en el ICC-UB hay 10 profesores de investigación de ICREA: D’Enterria, Emparan, Iwasawa, Jiménez, González-García, Mateos, Miralda-Escude, Padoan, Russo, Verde. Dos de ellos (Mateos, Verde) tienen Starting Grants de ERC.
-en la tabla 3.2 faltan dos de las principales revistas en los campos de física teórica de altas energías, astropartículas, y cosmología: Journal of High Energy Physics (JHEP) y Journal of Cosmology and Astroparticle Physics (JCAP). Estas revistas tienen índices de impacto superiores a muchas de las de la tabla 3.2 y su ausencia subestima de manera muy importante la investigación que se hace en estos campos.