Nou mapa d’infraestructures científiques i tècniques

MINECOEl Consejo de Política Científica, Tecnológica y de Innovación ha aprovat l’actualització del «Mapa de Infraestructuras Científicas y Técnicas Singulares (ICTS)». El nou mapa està integrat per 29 ICTS que agrupen 59 infraestructures de l’Estat espanyol. Es tracta d’equipaments únics i d’avantguarda, que tenen un cost d’inversió i operació molt elevat. Les ICTS tenen titularitat pública però el seu ús està obert als investigadors dels sectors públic i privat.

Segons el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO), el mapa segueix criteris de màxima qualitat científica, tecnològica i d’innovació i és fruit d’un procés rigorós d’avaluació independent i de sostenibilitat econòmica. El nou mapa s’emmarca en l’Estrategia Española de Ciencia y Tecnología y de Innovación (2013-2020) com una eina de planificació i desenvolupament d’infraestructures en coordinació amb les comunitats autònomes. En concret, el mapa permetrà planificar i coordinar l’aplicació del finançament autonòmic, nacional i europeu, sobretot els fons FEDER del període 2014-2020.

Les 29 ICTS s’han planificat des d’un punt de vista operatiu en 8 àmbits: Astronomia i astrofísica; Ciències del mar, de la vida i de la terra; Tecnologies de la informació i comunicacions; Ciències de la salut i biotecnologia; Energia; Enginyeria; Materials; i, per últim, Ciències socioeconòmiques i humanitats.

Els territoris de llengua i cultura catalanes compten amb les ICTS següents:
a) Infraestructura de Micro i Nano Fabricació del Centre de Tecnologia Nanofotònica de València (NF-CTN), València.
b) Infraestructures Integrades Costaneres per a Experimentació i Simulació (iCIEM), Barcelona.
c) Laboratori d’Alta Seguretat Biològica del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA), Cerdanyola del Vallès.
d) Laboratori de Ressonància Magnètica Nuclear (LRB), Barcelona.
e) Plataforma de Seqüenciació del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG), Barcelona.
f) Plataforma de Metabòlica del Centre de Ciències Òmiques (COS), Reus.
g) Red Española de Supercomputació Ampliada (RES), coordinada pel Centre Nacional de Supercomputació – Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), amb un node al País València.
h) Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació del Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC (SB-CNM), Cerdanyola del Vallès.
i) Sincrotró Alba, Cerdanyola del Vallès.
j) Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), Palma de Mallorca

A més, la Flota Oceanogràfica Espanyola compta amb bases operatives a les Illes Balears i a Catalunya. Finalment, la Plataforma de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina també té seus a Catalunya i al País Valencià.

Per a més informació, podeu consultar el nou Mapa ICTS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter