Nature Index, un rànquing bibliomètric d’institucions i països

Nature IndexNature Publishing Group (NPG) ha presentat el rànquing bibliomètric Nature Index, que es basa en el nombre d’articles publicats a 68 revistes científiques d’excel·lència dels camps de la física, la química, la geologia, la biologia i la medicina. Malgrat que representen menys d’1 % de les revistes indexades a la base de dades Web of Science (WoS) (Thomson Reuters), aquestes publicacions acumulen el 30 % de les citacions globals en aquests camps. Les revistes han estat seleccionades per grups de científics en actiu sense cap vinculació amb NPG.

En fase de proves, Nature Index presenta els últims resultats de la investigació per institució i país, ja que s’hi poden consultar indicadors generats a partir del nombre de publicacions dels darrers 12 mesos (l’actualització és mensual). Els indicadors utilitzats són:
a) Article Count (AC): Nombre de publicacions on hi consta, com a mínim, un investigador de la institució (i del país).
b) Fractional Count (FC): Fracció per cada autor d’una institució (i país) en un article.
c) Weighted Fractional Count (WFC): Ponderació del FC per equilibrar la representació dels diferents camps científics.

Per països, l’Estat espanyol se situa a les 10 primeres posicions en els 3 indicadors de forma global, és a dir, sense distingir entre un camp o altre. Pel que fa a les institucions, els grans organismes de l’Estat espanyol baixen posicions en els indicadors fraccionat (FC) i ponderat (WFC). Així, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ocupa la 5a posició mundial en AC però baixa a la 30a en WFC. El mateix comportament s’observa a les grans universitats com, per exemple, la Universitat de Barcelona (UB) (94a en AC, 204a en WFC); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (132a en AC, 312a en WFC); la Universitat de València (UV) (177a en AC, 269a en WFC); o la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (266 en AC, 573 en WFC). Per contra, els centres de recerca catalans pugen posicions en els indicadors secundaris com, per exemple, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) (563è en AC, 326è en WFC); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) (762è en AC, 392è en WFC); o l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) (889è en AC, 748è en WFC).

Per a més informació, podeu consultar el rànquing bibliomètric Nature Index, així com altres entrades sobre bibliometria publicades a aquest blog.

Una resposta a Nature Index, un rànquing bibliomètric d’institucions i països

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter