Altmetric analitza l’impacte de l’activitat científica a les xarxes socials l’any 2014

AltmetricAltmetric és una start-up amb seu a Londres que analitza l’impacte de l’activitat científica a les xarxes socials, tant a les més populars (Twitter; Facebook; LinkedIn) com a les acadèmiques (MendeleyResearchGate; Academia.edu). Això permet als investigadors, institucions i editors conèixer de manera immediata quina valoració se’n fa de la seva producció científica més enllà de la bibliometria. Segons dades del blog d’Altmetric, dels 100 estudis2014 Top 100») que han obtingut una repercussió més gran a les xarxes socials l’any 2014,  5 articles corresponen a l’Estat espanyol i d’aquests, 3 compten amb la participació d’entitats catalanes.

La llista «2014 Top 100» s’ha elaborat mitjançant la recopilació de mencions i accions generades pels articles publicats a partir del novembre de 2013 en els principals mitjans de comunicació; xarxes socials; fòrums peer-review; marques en programes web de favorits; i plataformes com Reddit i YouTube. En el recull de dades, s’han exclòs editorials, comentaris i contingut de revisions. Les dades obtingudes es poden filtrar per disciplina; revista; institució; país; i tipus d’accés.

En resum, es destaca que 37 dels articles es van publicar en accés obert i, a més, la Harvard University n’és la institució capdavantera (15 articles en total). A més, 16 d’aquests treballs van ser publicats a la revista Nature, 11 a Science, 9 a PloS ONE, 8 a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS); i finalment, 4 a The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Pel que fa als països d’origen de la producció científica, 68 dels 100 articles compten amb autors dels Estats Units d’Amèrica; 19 del Regne Unit; 11 d’Alemanya; 10 del Canadà; o 9 d’Amèrica del Sud i Central, entre d’altres. En el marc espanyol, cal esmentar que s’han identificat 5 articles, dels quals 3 tenen contribucions d’entitats catalanes: el Laboratori de Neurodinàmica de la Universitat de Barcelona (UB); l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC-UPF); i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Finalment, s’esmenta que els estudis de ciències mèdiques i de la salut constitueixen 44 dels 100 articles més destacats, i de ciències biològiques se n’identifiquen 20. Així mateix, els temes de recerca que han dominat durant l’any 2014 són estudis sobre l’Èbola i la nova teoria del forat negre de Stephen Hawking, entre d’altres.

Per ampliar aquesta informació, podeu consultar el lloc web d’Altmetric.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter