El rol de les regions en els programes europeus de recerca

Mobilising regionsLa Comissió Europea (CE) ha presentat la publicació «Mobilising regions for growth and jobs: Regions of knowledge and research potential». L’estudi descriu els dos programes del 7th Framework Programme (2007-2013) dirigits a impulsar l’excel·lència i el potencial d’R+D+I de les regions europees, a més d’impulsar sinèrgies entre les polítiques científiques i tecnològiques. Així, els programes Regions of Knowledge (FP7-REGIONS) i Research Potencial of Convergence Regions (FP7-REGPOT) han finançat 235 projectes, amb un pressupost global de 466 milions d’euros. Cal destacar que els territoris de llengua i cultura catalana han tingut una participació diferent als dos programes, amb un paper destacat a FP7-REGIONS.

En el període 2007-2013, el programa FP7-REGPOT ha tractat d’estimular el potencial investigador de les regions menys desenvolupades i perifèriques de la Unió Europea (UE) amb la finalitat que puguin participar amb èxit a les activitats científiques europees. En total, el programa ha finançat 169 projectes amb un pressupost de 340 milions d’euros. La participació d’entitats de territoris catalans s’ha limitat a 2 projectes amb entitats catalanes i 2 amb entitats valencianes.

D’altra banda, el programa FP7-REGIONS ha intentat enfortir el potencial científic i tecnològic de les regions europees, sobretot a través de clústers regionals d’universitats, centres de recerca, empreses, administracions públiques i altres agents. La participació dels territoris de llengua i cultura catalana ha sigut important: dels 66 projectes finançats amb 126 milions d’euros, 6 han tingut participació catalana, 4 valenciana i 1 balear. Com a exemple, la publicació destaca el projecte «Sustainable forest management providing renewable energy, sustainable construction and bio-based products (ROK-FOR)», que ha comptat amb la participació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Lleida i  la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació, podeu consultar la publicació «Mobilising regions for growth and jobs: Regions of knowledge and research potential», així com altres entrades sobre el tema publicades a aquest blog.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter