El projecte CVMA publica 2 nous volums sobre els vitralls medievals catalans

vitralls2vitrallsEl Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) és un programa de recerca de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) dut a terme sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional (UAI). L’objectiu d’aquest programa és l’estudi científic i documentat de totes les vidrieres medievals, fins al segle XVI, d’edificis religiosos i civils.

El projecte va ser iniciat a Amsterdam l’any 1952 pel Comitè Internacional d’Història de l’Art (CIHA), i fou acceptat l’any 1954 per la UAI. L’IEC, vinculat a ambdós organismes, va assumir la tasca de preparar i publicar directament els volums del corpus referents a Catalunya. Fins ara, ha compilat més de 3.000 imatges, i ha publicat 5 volums dins la sèrie d’Espanya (VI a X).

En aquest context, cal destacar que s’han publicat dues obres més sobre els vitralls medievals catalans: «Vitralls de la Catedral de la Seu d’Urgell i de la Col·legiata de Santa Maria de Cervera» i «Estudis entorn del vitrall a Catalunya». Ambdues publicacions han estat a cura de Xavier Barral i Anscari M. Mundó (1923-2012), membres de la Secció Històrico- Arqueològica de l’IEC.

La història del vitrall i l’aportació de les recerques realitzades en les darreres dècades s’analitzaran el 20 de juliol en una jornada d’estudi que tindrà lloc a la seu de l’IEC. També es durà a terme la presentació acadèmica dels darrers volums del CVMA.

Després d’elaborar el corpus medieval, l’IEC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han realitzat un registre i inventari dels vitralls barrocs i modernistes catalans, amb l’objectiu de realitzar un mapa exhaustiu del patrimoni vitrallístic del país i establir criteris per a polítiques de conservació i restauració. Actualment, ja s’han inventariat més de 2.000 vitralls d’aquestes èpoques a la província de Barcelona.

Per informació més detallada d’aquest programa de recerca podeu consultar el lloc web del CVMA. Així mateix, podeu accedir a la notícia publicada al Butlletí de l’IEC (número 196).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter