Nou reconeixement dels centres de recerca d’excel·lència catalans i valencians

La Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación  ha resolt provisionalment la convocatòria 2014 de les Acreditaciones y ayudas públicas de Centros de excelencia Severo Ochoa y de Unidades de excelencia María de Maeztu. L’objectiu és impulsar l’excel·lència de la recerca pública amb una elevada rellevància i impacte a escala internacional, sense oblidar el ressò empresarial i social i l’atracció de talent. Per primer cop, la convocatòria inclou una modalitat adreçada a unitats, amb la finalitat de reconèixer l’excel·lència en estructures organitzatives de recerca més petites que els centres, situades sobretot a universitats. El pressupost global és de 20 milions d’euros.

Els dos centres que han aconseguit la distinció Severo Ochoa són l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) (centre mixt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i de la Universitat de València (UV)) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El programa concedeix una acreditació vàlida per 4 anys, amb un import anual d’1 milió d’euros.

Aquests centres s’uneixen als 18 que es van seleccionar en les edicions anteriors. En total, els territoris de llengua i cultura catalanes acumulen 12 de les 20 acreditacions atorgades en el conjunt de les 4 edicions, 9 a Catalunya i 3 al País Valencià:
– Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE)
– Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS, Barcelona)
Centre de Regulació Genòmica (CRG, Barcelona)
– Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC, Barcelona)
Institut Català d’Investigació Química (ICIQ, Tarragona)
Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2, Bellaterra)
– Institut de Ciències Fotòniques (ICFO, Castelldefels)
Institut de Física d’Altes Energies (IFAE, Bellaterra)
– Institut de Física Corpuscular (IFIC, València)
– Institut de Neurociènciès (IN, Alacant)
– Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona)
Institut de Tecnologia Química (ITQ, València)

Les unitats seleccionades a la nova modalitat María de Maeztu rebran un finançament anual de 500.000 euros durant 4 anys. Es tracta d’estructures de recerca estables sense personalitat jurídica pròpia que poden estar integrades per la totalitat o part de la plantilla d’investigació d’un centre, departament universitari o institut de recerca. De les 6 unitats beneficiàries d’aquesta convocatòria, 4 estan localitzades a Catalunya:
Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath). Centre de Recerca Matemàtica (CRM)
Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS). Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB)
Unitat de Biologia Estructural (SBU). Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC)

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de la iniciativa d’Apoyo y acreditación de Centros de Excelencia «Severo Ochoa» y a Unidades de Excelencia «María de Maeztu», així com altres entrades sobre el tema publicades en aquest blog.

Una resposta a Nou reconeixement dels centres de recerca d’excel·lència catalans i valencians

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter