Manifest de Leiden per una correcta avaluació mètrica de la recerca

Leiden ManifestoL’avaluació de la recerca ha de tenir un paper destacat en el progrés de la ciència. Ara bé, l’ús incorrecte i generalitzat d’indicadors en l’avaluació científica és motiu de preocupació entre els experts. Per aquest motiu, s’ha presentat el «Leiden Manifesto for research metrics», redactat per investigadors internacionals en cienciometria, ciències socials i gestió de la recerca. Impulsat des de la conferència Science and Technology Indicators (STI 2014), celebrada a Leiden, el manifest s’ha publicat a la revista Nature a finals d’abril.

Segons els redactors del manifest, les decisions en ciència han de ser preses d’acord amb processos d’alta qualitat informats per dades de la fiabilitat més gran. Així, les dades sobre les activitats científiques estan sent cada vegada més utilitzades per governar la ciència. El problema és que l’avaluació ha passat d’estar basada en valoracions d’experts a dependre de mètriques, amb la proliferació de plataformes web, nous indicadors bibliomètrics i rànquings institucionals. Els impulsors del manifest consideren que hi ha el risc de danyar el sistema científic amb els mateixos instruments dissenyats per a millorar-lo.

Com a solució inicial, el manifest ofereix un decàleg de bones pràctiques en avaluació científica basada en indicadors mètrics:
1) L’avaluació quantitativa ha de donar suport a la valoració qualitativa per experts.
2) L’exercici ha de ser mesurat d’acord amb les missions de la institució, grup o investigador.
3) L’excel·lència en investigació de rellevància local ha de ser protegida.
4) Els processos de recopilació i anàlisi de dades han de ser oberts, transparents i simples.
5) Les dades i anàlisis han d’estar obertes a verificació pels avaluats.
6) Les diferències de publicació i citació entre camps científics s’han de tenir en compte.
7) L’avaluació individual d’investigadors s’ha de basar en la valoració qualitativa del currículum.
8) Cal evitar la concreció improcedent i la falsa precisió.
9) Cal reconèixer els efectes sistèmics de l’avaluació i els indicadors.
10) Els indicadors han de ser examinats i actualitzats periòdicament.

Per a més informació, podeu consultar el «Leiden Manifesto for research metrics», així com la traducció catalana corregida per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

2 respostes a Manifest de Leiden per una correcta avaluació mètrica de la recerca

  • Alba Puigdomènech Cantó diu:

    Em semba un decàleg de bones pràctiques en avaluació científica molt apropiat i necessari!

  • Un Manifesto molt interessant! Deixa en evidència les males pràctiques del que s’ha fet a Espanya per avaluar les candidatures a ser “Centro de Excelencia” Severo Ochoa ja que els del “Ministerio” estan obsesionats pels factors d’impacte. A més no han tingut en compte per res les diferències de publicació i citació entre camps científics. Per exemple en Informàtica no es pot exigir el pre-requisit per ser avaluat de que el 80% de les publicacions ho siguin en revistes indexades. Segons aquest criteri cap centre de recerca en informàtica al món (ni un!, ni tant sols el prestigiós MIT Computer Science Department) obtindria el reconeixement de “Centro de Excelancia” Severo Ochoa ja que no tenen, ni de lluny, un 80% de les publiccions en revistes. En Informàtica, els grups més reconeguts internacionalment publiquen aproximadament un 30% en revistes i un 70% en congresos. Que en prenguin nota els responsables del “Ministerio” a l’hora de treure convocatòries com la “Severo Ochoa”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter