Projectes de recerca del Plan Nacional I+D+I: Quina és la distribució per programes temàtics?

MINECOQuina és l’especialització temàtica del nostre sistema científic des de la perspectiva dels projectes de recerca estatals? Ara que sembla propera la publicació de les resolucions definitives de concessió de les darreres convocatòries estatals de projectes de recerca, és un bon moment per analitzar les dades 2004-2012 i extreure’n algunes conclusions sobre disciplines prioritàries, potencialitats o elements a millorar.

Al portal web MERIDIÀ es pot consultar l’Informe Projectes de recerca del Plan Nacional de I+D+I, que ofereix les dades detallades del període 2004-2012 per comunitats autònomes i entitats de recerca, amb 2 indicadors: nombre de projectes i import en euros. Així, l’anàlisi dels programes nacionals permet tenir una imatge aproximada de l’especialització temàtica d’un territori i/o d’una institució de recerca. És a dir, esbrinar en quines àrees temàtiques s’excel·leix o s’hauria de millorar.

A continuació comentarem breument alguns elements a tenir en compte sobre els 3 territoris de llengua i cultura catalanes.

a) Catalunya

En el període 2004-2012, Catalunya ha rebut 6.525 projectes, un 21,9% del total estatal (782,4 milions d’euros). Ara bé, el sistema d’R+D català obté percentatges estatals superiors en els programes de Biomedicina, Electrònica i Comunicacions, Medi Ambient i Biologia Fonamental (Gràfic 1, feu un clic per ampliar-lo).

Gràfic 1. Catalunya

b) País Valencià

El sistema d’R+D del País Valencià ha obtingut 2.992 projectes, un 10% del global de l’Estat espanyol (331,3 milions d’euros). Entre les àrees amb percentatge més gran de projectes respecte al total espanyol, cal destacar Construcció, Disseny i Producció Industrial, Transport i Informàtica (Gràfic 2, feu un clic per ampliar-lo).

Gràfic 2. País Valencià

c) Illes Balears

Des de l’any 2004 fins al 2012, les Illes Balears han captat un 1,1% dels projectes d’investigació fonamental atorgats pel Govern Espanyol. Dels 323 projectes (31,9 milions d’euros) concedits al sistema científic balear, destaquen els programes de Medi Ambient, Biodiversitat i Ciències Socials pels seus percentatges elevats (Gràfic 3, feu un clic per ampliar-lo).

Gràfic 3. Illes Balears

Per a més informació, podeu consultar l’Informe Projectes de recerca del Plan Nacional de I+D+I del portal web MERIDIÀ.

Una resposta a Projectes de recerca del Plan Nacional I+D+I: Quina és la distribució per programes temàtics?

  • La aplicación es muy interesante, una sugerencia es que se incluya la tasa de éxito de los proyectos y también el número de hombres y mujeres IP de esos proyectos,t anto que aplican como que los consiguen.-

    Una herramienta muy útil sin duda para ver la evolución de los distintos programas. Felicitaciones!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Subscripció
Butlletí mensual
Twitter